Jihočeský souhrn

7. říjen 2002

Mostovou konstrukci, která spojila břehy řeky Malše v Dolní Stropnici na Českobudějovicku, postavili v uplynulých dnech ženisté z Litoměřic. Podobně jako mnoho dalších obcí ho má obec zapůjčený bezplatně na 3 roky.

Odbornou konferenci na téma veřejná doprava pořádá dnes Dopravní podnik města ČB. Na tuto akci naváží další - zítra slavnostní předání tří nových nízkopodlažních autobusů veřejnosti a ve středu jednání českobudějovických radních s odborníky nad dopravní vyhlášku města.

Bezdrátové akustické zařízení za téměř 400 tisíc korun začali zkoušet ve Strakonicích. Podle místostarosty Pavla Pavla bílé ampliony nahradily již dosluhující a nesrozumitelné předchůdce. 150 tisíc korun získali na zařízení formou dotace. Varovné bezdrátové zařízení je možné ovládat i prostřednictvím mobilního telefonu a ampliony se dají aktivovat jednotlivě. To radnici umožní informovat o možných nebezpečích občany v konkrétních oblastech.

Borovanská radnice chce zprivatizovat ty obecní byty, v nichž nájemníci žijí trvale. Město vlastní stovku bytů, více než polovina ale připadá na dům s pečovatelskou službou. Další výstavba zatím zahájena nebyla, proto se město snaží některé byty prodat nájemníkům. Zatím se uvažuje tak o deseti bytech. výhledově o dvojnásobku.Město si chce ponechat pouze byty nižší kategorie, které by pak mohlo nabízet lidem s ekonomicky horší situací.

Třeboňští rybáři loví ode včerejška do středy Ponědrážský rybník, po něm přijde na řadu Rožmberk!

Třeboňské střední odborné učiliště rybářské hostí v těchto dnech 30 studentů z partnerské zemědělsko-rybářské školy ve francouzském městě Sibeins.

Rybník Mnich v Netolicích, který byl sloven o víkendu, čeká v příštích dnech vysychání a poté odbahnění. Nedávné záplavy totiž ukázaly, že jeho zadržovací kapacita není dostatečná. Podle odhadů je v rybníku 153 tisíce kubíků bahna. Jeho očista bude stát zhruba 27 milionů korun, dotaci schválil Fond životního prostředí.

Také českokrumlovské rybáře čeká likvidace škod způsobených povodněmi. Na chovných zařízeních a vodních tocích škody činí bezmála 2,5 milionu korun, nejvíce utrpěly rybníky sádek v Kladenském Rovném a v Dobrkovicích. V Kladenském Rovném se uskuteční výlov příští víkend, poté začne oprava náhonové stoky a bagrování zaneseného rybníka.

Dvě těžká a 20 lehkých zranění si vyžádalo 114 dopravních nehod, které se v pátek a sobotu staly na jihočeských silnicích. Celková škoda přesáhla pět milionů korun. Nejčastějšími příčinami nehod byly nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. U pěti řidičů zjistili policisté stopy alkoholu v krvi.

Neznámý zloděj se v noci na sobotu vloupal do jednoho z výstavních pavilonů na českobudějovickém Výstavišti, v době konání výstavy Umění a řemeslo. Ze stánků českobudějovického úřadu práce a dalších firem odnesl počítače, videorekordéry a další vybavení v celkové hodnotě téměř 110.000 korun.

autor: čro čb
Spustit audio