Jihočeský souhrn

17. březen 2006

49 prvodárců ve středu na jihu Čech darovalo krev s Českým rozhlasem. Nejvíce jich přišlo na transfuzní stanici nemocnice v Písku - celkem 24. V nemocnici v Jindřichově Hradci darovalo krev 12 prvodárců, v Českých Budějovicích 13.

Drobné sněžení, které místy namrzá, a teploty okolo nuly se dnes výrazně podepsaly na počtu dopravních nehod v Jihočeském kraji. Na Táborsku dnes kolem sedmé hodiny ráno ochromila dopravu hromadná nehoda několika vozidel na obchvatu okolo Veselí nad Lužnicí, kde havarovala dvě nákladní vozidla a jeden osobní vůz. Nehoda si vyžádala těžká zranění tří osob. K dalším nehodám došlo také v centru Tábora, na třídě kapitána Jaroše a v ulici Na Parkánech.

Strakonice se snaží vyjít vstříc podnikatelům, kteří jsou v pronájmu v nebytových prostorách města. Radní odsouhlasili, že u pronájmů těchto prostor nebudou v roce 2006 uplatňovat inflační nárůst.

Letošní dlouhá zima se na silnicích Jihočeského kraje podepsala i tím, že ukrojí z rozpočtu zhruba o 60 milionů korun více. Jak Českému rozhlasu potvrdil 1. náměstek hejtmana Robin Schinko, peníze navíc si vyžádá nejen odstranění výtluků, ale i provoz na vozovkách - zejména na posypové materiály. Pokud zastupitelé schválí závěrečný účet Jihočeského kraje pro rok 2005, náměstek hejtmana Robin Schinko věří, že kraj bude schopen udělat všechny plánované investiční akce na letošní rok. Do obnovy silnic druhé a třetí třídy a mostů v majetku kraje chce letos investovat zhruba miliardu korun.

Krajští radní zhodnotili hospodaření 6 okresních nemocnic za uplynulý rok. Konstatovali, že situace je daleko lepší ve srovnání s dobou, kdy kraj zdravotnická zařízení přebíral od státu se zápornými hospodářskými výsledky a vysokými závazky k dodavatelům po lhůtě splatnosti.

Ulice Vimperku budou hlídat kamery. Vimperská radnice pořídí kamerový systém díky dotaci, kterou získala v rámci programu Partnerství od Ministerstva vnitra.

Bechyňská kultura bude mít nového šéfa. Dlouholetý ředitel kulturního domu Josef Brůček odchází do penze a na jeho místo nastoupí Štěpán Ondřich.

Nové výjezdové stanoviště zdravotnické záchranné služby bude v Čimelicích. Jeho vybudování je nutné, kvůli splnění podmínek 15minutové doby dojezdu k pacientovi. Zřizování záchranné služby převzal kraj od státu a nová výjezdová místy vznikla už také v Mladé Vožici, Kaplici, Suchdole nad Lužnicí a Frymburku. Od doby, kdy kraj převzal záchrannou službu od státu, se změnil i způsob jejího financování. Jak uvedl hejtman Jan Zahradník, stát v roce 2003 přešel od paušálního způsobu financování od zdravotních pojišťoven k výkonovému způsobu platby. Příspěvek od zdravotních pojišťoven od té doby stagnuje.

Vojenský prostor Boletice bude částečně zpřístupněn turistům. Navržené cyklistické, turistické i jezdecké trasy povedou po okraji vojenského prostoru. Budou tu vyznačené i přírodní a historické zajímavosti. Nové stezky mohou turisté vyzkoušet počínaje letošní letní sezonou.

Policisté z cizinecké a pohraniční policie zadrželi ve čtvrtek časně ráno na česko-německém hraničním přechodu Strážný na Prachaticku německý kamion převážející použitý textil. Jelikož řidič neměl k nákladu potřebné doklady, policisté spolu s celníky vrátili kamion do Německa. Jak ČRo potvrdila mluvčí jihočeské cizinecké policie Anna Stloukalová, během měsíce je to již třetí případ nelegálního dovozu odpadu do Česka přes jihočeské hraniční přechody. V polovině února zadrželi policisté na přechodu ve Strážném německý tahač s přívěsem plně naložený starými igelity. Řidič ho vezl údajně do Volar, kde se posléze podařilo objevit tři kontejnery se starým textilem a dalším odpadem. Případem se už zabývá Česká inspekce životního prostředí a policie.

Lídři nejsilnějších politických stran na jihu Čech s výjimkou Strany zelených se ve včerejším diskusním souboji Otázky Václava Moravce speciál shodli na tom, že kvůli případnému vybudování romského památníku v Letech u Písku není třeba bourat tamní vepřín. Pouze Dana Kuchtová ze Strany zelených uvedla, že vepřín stojící na místě lidského utrpění, je nepřípustný a za jeho odstranění navrhuje dát firmě patřičné náhrady. Politici dále odpovídali na otázky týkající se například stavby dálnice D3, spalovny odpadů v Mydlovarech nebo rozvoje venkova.

autor: čro čb
Spustit audio