Jihočeský souhrn

13. červenec 2004

V obřadní síni v Třeboni přivítali v pondělí zástupci města, ale i kraje prvního jihočeského euroobčánka. Malý Nikolas Podešva z Branné u Třeboně se narodil 1. května 8 minut po půlnoci v českobudějovické nemocnici. Jeho rodiče převzali při této příležitosti řadu dárků.

Obec Strunkovice nad Blanicí bude mít vlastní minci. 500 let od doby, kdy Strunkovičtí vlastnili svou pečeť, si v této obci na Prachaticku připomenou opravdu stylově. Zastupitelé rozhodli, že kulaté výročí uctí vydáním pamětní mince. Ražba mincí z různých kovů tedy bude zpestřením letošní pouti ve Strunkovicích nad Blanicí, která se koná 8. srpna. Pro řadu zájemců se jistě stanou vítaným suvenýrem. Obecní kasu přitom originální počin přijde na necelých 15 tisíc korun.

Loni se poprvé na jihu Čech rozjely autobusové linky Cyklotrans, které rozvážejí především po Šumavě cykloturisty. Lidé přitom nejsou vázáni na stejné nástupní a výstupní místo, ale mohou i se svým kolem nastoupit či vystoupit na libovolné zastávce Cyklotransu. Jak doplňuje jeden z garantů projektu Vladimír Votřel, ve srovnání s loňským, v podstatě zaváděcím ročníkem projektu, letos zájem o speciální cyklobusové linky roste.

Třeboňští rybáři mají obavy z Natury. Soustava chráněných území NATURA 2000 má zajistit zvýšenou ochranu zvlášť cenných přírodních stanovišť na území České republiky. Velký počet těchto lokalit bude na území Jihočeského kraje. Zákon, který v dubnu schválil Parlament a podepsal prezident, ne všichni vítají. Vedení některých krajů, v čele s jihočeským, mají obavy, že ještě přísnější centrálně diktovaná ochrana přírody zbrzdí rozvoj obcí a omezí i rozvoj podnikání.

Český Krumlov má šanci stát se městem bez výherních hracích automatů. Od ledna letošního roku zde totiž platí vyhláška, která výherní automaty povoluje provozovat pouze v kasinech. Nyní tak fungují už pouze automaty v Novém Spolí, kde byly i před vydáním vyhlášky a pro letošek získaly tamní provozovatelé výjimku.

Město Český Krumlov usiluje o získání kasáren ve Vyšném do svého majetku. Odchod už armáda ze základny mírových sil oznámila, ale o budoucím vlastnictví objektu zatím není jasno.

Se zpožděním se dnes večer vydají do letního kina v Prachaticích první návštěvníci. Uvidí kanadský oscarový film Invaze barbarů. Kvůli bouřce, která potrhala plátno, se v Prachaticích pod širým nebem začne promítat se 14ti denním zpožděním. Odborná firma nahradila zničené plátno a včera doladila promítací zařízení. Jediné, co podle Jaroslavy Vlčkové z Kulturních a informačních služeb města Prachatice může zhatit opožděný start letního kina, je počasí. Nové plátno a příprava promítacích přístrojů stála zhruba 120 tisíc korun. Z filmů, které diváci během technické pauzy museli oželet, uvidí v náhradním termínu pouze druhý díl Kameňáku, a to 2. září.

Starý nepotřebný textil je dnes možné věnovat k dalšímu využití na českobudějovickém Senovážném náměstí od půl šesté večer až do šesti večer. Odložené věci najdou uplatnění jako kostýmy například v souborech ochotnických divadel, zachovalé oblečení poslouží zase méně majetným. Organizátorky sbírky poznáte podle žlutého přívesu, do něhož odložené věci ukládají.

autor: čro čb
Spustit audio