Jihočeský kraj odmítl koupit zoo v Táboře, stejně asi rozhodne i město

28. únor 2014

Téměř jednomyslně odmítli jihočeští zastupitelé odkoupit zoologickou zahradu ve Větrovech v Táboře. Její majitel Libor Hrubý nabízí objekt za cenu v rozmezí od 26 do 86 milionů korun. Prodejem chce řešit finanční problémy, do kterých se v posledních měsících dostal. Jeho návrh asi nevyslyší ani město Tábor.

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) odmítá Hrubého argumentaci, podle které mají na vzniklé situaci podíl i údajná pochybení krajského úřadu.

„Požadoval po nás dokoupení části jeho akciové společnosti za údajná pochybení orgánů státní správy,“ řekl hejtman Zimola.

Libor Hrubý podle něj směšoval působení krajského hejtmanství a přenesou působnost státní správy, kterou realizuje krajský úřad.

„My jsme měli nést odpovědnost za něco, co jsme nespáchali,“ dodal Zimola.

O zoologické zahradě budou po krajských zastupitelích i jejich kolegové v Táboře. Návrh, který jim překládají radní, se podle táborského starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) nese ve stejném duchu jako na krajské úrovni.

„Městská rada se zabývala tím dopisem i všemi okolnostmi a nedoporučuje zastupitelstvu majetkově vstupovat do zoologické zahrady,“ popsal Fišer.

Majitel zoo Libor Hrubý návrh na odprodej už dříve vysvětloval tím, že úředníci stavebních odborů z kraje i táborské radnice způsobili zahradě milionové škody. Ty podle něj vznikly tím, že na stavbu některých objektů v areálu úřady nevydaly povolení.

Přímý přenos Fontány ze Zoo Tábor-Větrovy

Podnikatel Hrubý si už loni na podzim vyslechl obvinění z podvodu za desítky milionů korun. Podle policie nezaplatil stavební firmě za stavbu zoo a ranče 46 milionů korun.

Kromě toho se měl i dopustit pokusu o podvod, když žádal o evropskou dotaci. Podnikatel se ke kauze nyní nechce vyjadřovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio