Jihočeský folkový večer v Českém rozhlase České Budějovice nabídl vystoupení dua Náhlá změna a kapely Bonsai č. 3

21. září 2022

Příjemný Jihočeský folkový večer prožili posluchači ve středu 21. září ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, a to v opravdu reprezentativním zastoupení. Jednak s dvojicí Náhlá změna, neboli duem Luboš Hrdlička a Monika Vodičková, v němž se zrcadlí jihočeská folková tradice a spojení se slavnými kapelami Nezmaři, respektive Minnesengři. Tuto dvojici vystřídala na pódiu pozoruhodná českobudějovická skupina Bonsai č. 3 využívající působivého zvuku violoncella.

Nejprve k dvojici Náhlá změna. Její mužský článek, písničkář Luboš Hrdlička stál u zrodu kapely Nezmaři, která dodnes hraje jeho písničky jako Musíš jít dál, Cestám a stromům nebo Písek. Prošel i mnohými různými hudebními seskupeními, třeba M+L, s nímž před časem dobýval folková pódia. Posledním počinem před Náhlou změnou byla na dlouhých deset let pop-rocková sestava Lazareth.

Náhlá změna byla původně, už v devadesátých letech, také rocková kapela, ve které Luboš Hrdlička působil. Po rozpadu této formace v roce 2009 vzniklo stejnojmenné trio, tentokrát ryze folkové, kde kromě Moniky Vodičkové, jinak členky dámského tria Mimoband a dříve legendárních Minnesengrů, a Luboše Hrdličky působil kytarista Petr Sejk, kapelník folkové skupiny 4 Zdi.

„Folkové duo Náhlá změna vzniklo vloni vlastně na popud Moniky Vodičkové, která mě jednoho dne oslovila s nápadem, že by byla škoda, aby moje písničky zůstaly nevyužité ležet v šuplíku,“ připomněl Luboš Hrdlička, z jehož autorské dílny tato dvojice čerpá, spolu s jím česky otextovanými převzatými songy, často od Paula Simona. Na koncertu v Českém rozhlasu České Budějovice zazněly od Náhlé změny písničky jak staršího data, například Blázen za komínem a Mary Lou, tak i novější jako Maják, Blues o růži v celofánu a mnoho jiných.

Skupina Bonsai č. 3 prožívá podle kapelníka Václava Koblence krásný rok. „V lednu se do kapely vrátil basista a skvělý parťák Michal Šimík, který s námi prožil velké úspěchy posledních let. Máme za sebou několik výjimečných koncertů jako Magické nocturno na festivalu Prázdniny v Telči nebo recitál na festivalu Folková Lichnice, kde jsme vyprodali všechna cédéčka. Tři měsíce se naše nová píseň Hořká letní noc držela v hitparádě Country rádia, v březnu jsme zorganizovali úspěšný benefiční koncert na podporu Ukrajiny. Ale hlavně, v polovině října začneme natáčet nové CD,“ řekl zpěvák, kytarista, hráč na harmoniku, autor a vůdčí člen již renomované kapely Bonsai č. 3.

Kromě něj a zmíněného Michala Šimíka skupinu tvoří zpěvačka a kytaristka Zuzana Králová, kytarista a hobojista Michal Vločka Štrobl a violoncellistka Petra Štroblová. A právě o violoncello a znělý trojhlas se ve svém hudebním výrazu Bonsai č. 3 opírá. Kromě různých ocenění má na kontě dvě alba: Historka a Z dlouhých poutí. A z nich kapela čerpala i v programu koncertu Jihočeského folkového večera.

„U Tří lvů to bude průlet od nejstaršího až k horkým novinkám. Určitě zařadíme naši erbovní píseň Zázraky, píseň o naději s názvem Jantarový komnaty, ale taky titulní písničku chystaného nového CD Hořká letní noc... A když ji přemluvíme, Zuzka zazpívá zbrusu nový song o tom, jak chodí běhat a jak při tom funí jako parní lokomotiva. A jako host možná přijde i... Jeden kouzelník na bicí,“ slíbil před koncertem kapelník Václav Koblenc.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.