Jihočeskou Vesnicí roku je Svatý Jan nad Malší

18. červen 2018 11:12

Obec Svatý Jan nad Malší, která leží na Českobudějovicku, se už podruhé pyšní titulem Vesnice roku Jihočeského kraje. Vítězství zopakovala po 21 letech, když letos porazila 17 konkurentů.

Porota ocenila, že nejenom vedení Svatého Jana nad Malší, ale hlavně jeho obyvatelé jsou aktivní a chtějí sami zvelebovat obec. Vlastníma rukama například postavili dětské hřiště, podílí se na společenském životě, pracují ve spolcích.

Místní se novinku dozvěděli dopoledne, když ji starostka Růžena Balláková vyhlásila rozhlasem. Sama se ještě vzpamatovávala. „Když jsem si to všechno uvědomila, tak jsem se okamžitě musela zastavit a vstřebat to. Ty pocity byly úplně nádherné,“ popsala.

Letos podle ní vítězství ve Svatém Janu nad Malší vůbec nečekali. „Loni jsme se přípravám hodně věnovali, protože to bylo dvacet let od vítězství a říkali jsme si, že by bylo hezké dokázat, že vesnička pořád žije a je hezká. Letos jsme si chtěli jen udělat příjemný den a ukázat komisi další části obce. Jen pro ten pocit, že se zúčastníme,“ vzpomněla starostka.

Znak obce Svatý Jan nad Malší

Vesnici roku vybírala desetičlenná porota složená ze zástupců obcí, které v soutěži uspěly v předcházejících letech. „Zaujala nás dobrovolnická činnost místních občanů a příkladná úzká spolupráce s místní základní školou. Rodiče například přispěli svou prací k vybudování hřiště nebo členky spolku Figurka a jejich manželé si vytvořili na dvorku místní fary zázemí s divadýlkem,“ shrnula předsedkyně komise a starostka Cehnic Helena Sosnová.

„Je vidět, že občané nečekají, co jim spadne od obce do klína, ale sami se zapojují a chtějí to mít v obci ke svému obrazu, což není běžné,“ dodala Helena Sosnová.

Jihočeská Vesnice roku dostane zhruba půldruhého milionu korun. Část odměny rozdělí místním sdružením a spolkům, další peníze půjdou na rozšíření družiny základní školy.

Letos o titul Vesnice roku v Jihočeském kraji bojovalo 18 obcí. Na druhém místě skončily Čejetice na Strakonicku a třetí místo získal Popelín na Jindřichohradecku.

Obecní úřad Svatý Jan nad Malší
Spustit audio

Související