Jarošov nad Nežárkou získal titul Jihočeská vesnice roku

15. červen 2015

Krajské kolo soutěže Vesnice roku vyhrála obec na Jindřichohradecku. Odborná porota v Jarošově nad Nežárkou ocenila bohatý společenský život i dlouhodobě promyšlený rozvoj. Komisi se také líbila místní škola a školka a péče o historické budovy.

„Zpráva tady vyvolala velikou radost. Starosta Bohumil Rod řekl, že vítězství vůbec nečekal a musí to stále rozdýchávat. Dva hodiny po vyhlášení ale o ocenění ještě všichni obyvatelé nevědí, protože Jarošov nemá rozhlas. Lidé si informaci předávají po telefonu, “ hlásil přímo z Jarošova reportér Českého rozhlasu Jan Kopřiva.

„Byl to velice příjemný šok. Rozhodně jsme to nečekali. Nemáme rozhlas, takže jsem to nemohl sdělit hromadně, ale vykládám to každému na potkání,“ doplnil starosta Bohumil Rod.

Dominantou Jarošova je kostel sv. Prokopa. Vesnicí protékají říčky Žirovnice a Kamenice, které pak vytvářejí Nežárku. „Je to zkrátka obec s velmi bohatou historií. První písemná zmínka pochází už z roku 1340 a jeden z místních mi tu teď také vyprávěl pověst o ženě, která se věnovala čarodějnictví a postupně sprovodila ze světa šest svých manželů,“ komentoval do vysílání Českého rozhlasu reportér Jan Kopřiva.

Komisi soutěže Vesnice roku podle něj v Jarošově určitě zaujalo to, jak tu lidé žijí pospolu. „Funguje tu pestrý spolkový život. V obci je skoro dvacet spolků, kromě myslivců, hasičů, fotbalistů a včelařů třeba také hudební skupina Rakouští chrti sira Henriho nebo Jarošovská krojovaná družina, která udržuje folklórní tradice a její věhlas sahá po celé republice,“ doplnil Jan Kopřiva.

Jarošov se navíc může chlubit ještě jednou raritou – obec proslavila stolní hra Jarošovská káča. Hraje se na desce o rozměrech 40x70 centimetrů, která stojí jen na třech nohách. Na ni se umístí devět figurek a hráč pak musí uvést do pohybu káču a srazit co nejvíce figurek.

Na druhém místě v jihočeském kole soutěže Vesnice roku skončily Sudoměřice u Bechyně na Táborsku a bronzovou příčku obsadila obec Vrábče na Českobudějovicku.

Spustit audio