Jihočeské rybníky jsou znovu plné vody. Ryby jsou v dobré kondici i díky pozvolnému nástupu jara

9. duben 2021 16:02

Jihočeští rybáři se radují. Po třech letech jsou téměř všechny rybníky zaplněné vodou na maximum. Přitom ještě loni byly některé z nich jen na třetině své kapacity. Chovu ryb přeje i letošní pozvolný nástup jara.

Voda přibyla například ve Strpském rybníce nedaleko Vodňan. „Co se týče vody, tak si nemůžeme stěžovat, došlo i k obměně té vody, odešlo spodní použitá a měli bychom mít ideální podmínky pro nastartování produkce pro další sezónu,“ pochvaluje si vedoucí střediska Netolice Jan Šampalík.

Loni se dalo jít rybníkem po uschlém bahně, teď je voda až po okraj. „Minulý rok chybělo zhruba sto centimetrů do normálního stavu hladiny, musela být radikálně snížena obsádka a kvůli nedostatku vody byly i příbřežní části hustě zarostlé rákosem,“ potvrzuje Jan Šampalík.

Voda se začala postupně doplňovat už loni, ale trvalo to několik měsíců. „Loňský podzim a letošní zima byla rozhodující pro plný stav. Jarní výlovy jsou bezproblémové,“ uvádí ředitel Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Petr Stehlík.

To, že se rybníky naplnily, prospělo rybám. A prospěl jim i letošní průběh jara, který byl pozvolný. „Ryby byly přes celou zimu takzvaně uložené, ve stavu pomalu hibernace, takže nepřijímaly potravu, nedošlo k vysílení jako v některých předchozích letech,“ dodává Petr Stehlík.

Obdobná situace je i na ostatních jihočeských rybnících. Potvrzují to třeboňští, hlubočtí i blatenští rybáři.

Spustit audio

Související