Jihočeské nemocnice příplatek za specialistu nezavedou

1. červen 2012

Od 1. června platí ve zdravotnictví novinka, která by měla omezit úplatky pro lékaře. Lidé, kteří věří tomu, že dostanou lepší péči, když zaplatí konkrétnímu operatérovi nebo porodníkovi, to budou moci udělat legálně. Nemocnice může vybírat od pěti do patnácti tisíc korun, zároveň ale musí zajistit, že i o pacienty, kteří nebudou chtít platit, se postarají kvalifikovaní lékaři.

Pacienti si ode dneška mohou za příplatek vybrat svého lékaře, ke kterému půjdou na plánovanou operaci. Za službu zaplatí od pěti do patnácti tisíc korun – podle toho, o jak zkušeného specialistu půjde.

Novou praxi zavádí například pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jak se budou příplatky konkrétně pro lékaře rozdělovat, vysvětlil ředitel nemocnice Marek Zeman: „Padesát procent z toho půjde lékaři a druhá půlka na režii nemocnice jako příspěvek do jejího rozpočtu. On z toho samozřejmě zaplatí příslušné odvody.“

Jiný názor má bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová: „To bude platba pro nemocnici, pro zdravotní zařízení. To znamená primář nebo vybraný lékař to nedostane, zatímco platba, kterou mu dnes pacienti dávají, mu bude scházet, a já jsem si jistá, že ta praxe bude pokračovat dál, protože lékař má zájem na tom, aby si zvýšil příjem," uvedla právnička. Nový systém podle ní nic nevyřeší.

Lékař za pět, primář za patnáct tisíc

Doporučení ministerstva zdravotnictví zavést příplatky je pro nemocnice zatím dobrovolné. Úřad doufá, že se tím odstraní úplatky. Za vlastní výběr běžného lékaře by pacienti měli platit pět tisíc korun, za primáře patnáct tisíc.

Kritici ale upozorňují na to, že příplatky diskriminují chudší pacienty a jsou v rozporu s ústavou. Na jihu Čech zatím tuto novou službu pro pacienty nebude nabízet žádná nemocnice. Podle mluvčího českobudějovické nemocnice Jana Duška je důvodem nepřipravenost na zavedení systému plateb.

K možnosti zaplatit si konkrétního lékaře, ke kterému půjdou na plánovanou operaci, se nepřidala žádná z jihočeských nemocnic. Novinky tak budou moci Jihočeši využít při ošetření v jiné části republiky. Například ve fakultní nemocnici v Hradci Královém nebo v pražském Ústavu pro péči o matku a dítě.

Ministerstvo zdravotnictví doufá, že se tak odstraní úplatky a nemocnice si z vybraných peněz zkvalitní svoje služby. Doporučení úřadu je pro zdravotnická zařízení zatím dobrovolné, ale standardní zdravotní péče musí zůstat zabezpečena.

autoři: mkp , pbe , pfr
Spustit audio