Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích nabízí virtuální prohlídky svých expozic. Zároveň už chystá výstavy na jaro

27. leden 2021 13:19

Virtuální prohlídky všech expozic v přízemí i v prvním patře, videa ze starších výstav nebo pracovní listy pro školáky. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích nabízí v době koronaviru spoustu on-line aktivit. Zájemci si mohou projít z pohodlí domova na webových stránkách třeba Příběh města i se zvukovými ukázkami.

„Nyní procházíme přírodovědnou sekcí nové stálé expozice, kde jsou představené jednotlivé biotopy specifické pro jihočeskou přírodu.“ Lukáš Faktor, edukační pracovník Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, právě zahájil virtuální prohlídku jedné ze stálých expozic a pokračuje:

„Pokud návštěvník virtuální prohlídku rozklikne, dostává se do našeho vestibulu a pak si může vybrat. Může se vydat buď vlevo, nebo vpravo. Tam jsou vitríny jednotlivých výstav. Může si i přibližovat předměty.“

O jednotlivých exponátech je možné si i něco poslechnout.

I když je Jihočeské muzeum pro návštěvníky nyní zavřené, uvnitř je stále živo. Na čem aktuálně pracují zaměstnanci, popisuje ředitel František Štangl:

„Tou zásadní výstavou má být výstava Co přinesla dálnice. Měla by představit nálezy učiněné v trase dálnice D3, rychlostní komunikace R3 a rakouské straně S10.“

Druhá velká výstava bude na tvrzi Žumberk, která představí řemesla na Novohradsku.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio