Jihočeši záměrně potopili u Bali vrak lodi. Sledují, jak ho bude moře obydlovat

17. leden 2014

U jedenáct tisíc kilometrů vzdáleného Bali, jednoho z indonéských ostrovů, rozjeli Jihočeši zajímavý projekt. Na dně Balijského moře potopili vrak lodi a sledují, jak ho rostliny a živočichové obydlují.

Tento nápad není ojedinělý, podobný vrak je pod mořskou hladinou například u Malty. Ojedinělé ale je, že za tímto projektem na Bali stojí právě Jihočeši. Jedním z nich je podvodní kameraman Jindřich Soukal z Hluboké nad Vltavou, jeden z organizátorů mezinárodního filmového festivalu Voda, moře, oceány.

Autoři projektu pravidelně fotografují vrak ze stejných úhlů, během pěti let tak vznikne časosběrný materiál, který by měl být přínosem pro laiky i vědce.


Bali je indonéský ostrov. Je nejzápadnější z Malých Sund, leží mezi Jávou na západě a Lombokem na východě. Bali tvoří spolu s několika malými ostrovy jednu ze 33 indonéských provincií. Žije zde většina příslušníků indonéské hinduistické menšiny. Ostrov je také největší turistickou destinací v Indonésii, známou uměním tance, hudby, sochařstvím, malbami, výrobky z kůže a kovotepectvím.

Otrov Bali je na mapě znázorněn zeleně
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio