Jídla staré Šumavy i pětimetrový dort nabídne festival Travel Gastro v Budějovicích

12. duben 2018 10:20

Obří pětimetrový dort, který se zapíše do České knihy rekordů, jihočeské rybí speciality, francouzské šnečí delikatesy a maďarské klobásy. I takové lahůdky provoní od čtvrtka 12. dubna českobudějovické výstaviště.

Jarní Gastrofest se poprvé prezentuje s festivalem o cestovním ruchu pod společným názvem Travel Gastro.

Každý, kdo na výstaviště zamíří, může ochutnat unikátní obří dort. Ten váží 1570 kilogramů, tvoří ho 750 kilogramů piškotu a přibližně 100 kilogramů krému. Dominuje mu marcipánový model zámku Červená Lhota.

Zbytek dortu vyplňuje 22 obrazů jihočeských památek. „Když se podíváte na ty obrazy, tak nenajdete ani jednu čárku tužkou. Všechno je skutečně malované pouze potravinářským barvivem. Takhle velký dost samozřejmě musí být podložený deskami, aby se to nepropadlo, ale je opravdu celý jedlý,“ říká ředitel českobudějovického Gastrofestu Vladimír Tůma.

Na dortu se podíleli učni z Písku a Tábora. Model zámku Červená Lhota pak vytvořilo táborské Muzeum čokolády.

Obří sladkost má upozornit třeba i na méně známé regionální hrady a zámky. „Ten nápad vznikl už před osmi lety, kdy jsme jeden takový dort udělali a zapsali jsme ho do knihy rekordů. Zapsáno je 1270 kilo, takže o celých 300 kilo jsme tenhle rekord pokořili,“ dodává Vladimír Tůma.

Exotické speciality doplní prezentace limonád a zmrzlin nebo lokální jihočeské rybí pochoutky. Tradiční česká kuchyně připomene sté výročí založení Československa. „Budou se dělat jídla ze Šumavy, z Vysočiny, staré receptury, která jsou objevovány právě na to téma sto let výročí vzniku Československa,“ upřesňuje Vladimír Tůma.

Vedle gastronomické přehlídky bude k vidění i dvoudenní veletrh cestovního ruchu Travelfest a odborná konference Travelcom. Ty návštěvníkům představí především aktuální nabídku turismu v regionu.

„V pavilonu T2 je přes 70 vystavovatelů, od cestovek po jednotlivé atraktivity. Bude tady i spousta přednášek. Lidé, kteří dorazí, si budou moci vybrat dovolenou, zjistit zajímavý tip na výlet, dozvědět se něco nového a zároveň si sednout, dát si kávu a dobrý dort k tomu,“ vysvětluje ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Travel Gastro na výstavišti v Českých Budějovicích potrvá do soboty 14. dubna odpoledne.

autor: mvo
Spustit audio