Je voda surovinou, nebo lidským právem?

9. červen 2013

Ve dnech, kdy vody vzedmutých toků zaplavily velkou část naší republiky, by mohla diskuze o nároku člověka na vodu vyznít poněkud nepatřičně. Jenže právě v těchto dnech, týdnech a měsících se v evropském možná i celosvětovém měřítku vedou velice důležité debaty o vodě.

V České republice i dalších evropských zemích právě teď přidávají lidé své podpisy na podporu evropské občanské iniciativy, která chce přimět poslance evropského parlamentu k řešení situace v zacházení Evropanů s vodou. Tato iniciativa www.right2water.eu vznikla mimo jiné i jako odpověď neskrývanému lobování velkovýrobců a distributorů potravin, kteří usilují o liberalizaci trhu s vodou. Možná nejodvážněji se vyjadřuje nejvyšší manažer jednoho nadnárodního potravinářského koncernu Peter Brabeck. Který je mnohými organizacemi i jednotlivci kritizován za prezentaci stanoviska, že je voda surovina, potravina jako každá jiná, a proto by měly vodní zdroje spravovat soukromé firmy a nakládání s vodou by mělo podléhat mechanizmům volného trhu.

V Česku je garantem kampaně Voda je lidské právo Pavel Růžička z Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství. Podle něj jsou úvahy obchodníků a manažerů velkých firem, kteří vytváří tlak na liberalizaci trhu s vodou, v rozporu s lidským právem na vodu, které přijalo valné shromáždění OSN už v roce 2010.

Snaha o kontrolu trhu s vodou motivovaná obhajobou lidského práva na vodu, se nelíbí již zmíněnému Peteru Brabeckovi. „Jsem absolutně přesvědčen, že pět litrů vody, které skutečně člověk potřebuje pro hydrataci a dvacet pět litrů pro minimální hygienu – pouze toto množství vody je lidským právem,“ říká v interwiev zveřejněném na internetovém serveru YouTube Peter Brabeck. Podle něj množství vody, která je lidským právem, tvoří jen 1,5 procenta skutečné spotřeby průměrného Evropana. Na svém blogu Peter Brabeck tvrdí, že ekologická hnutí a komunita podnikatelů by neměly být znesvářenými stranami, naopak by mohly spojit své síly a motivovat vlády, aby vytvářely strategie zabezpečení dodávek a zároveň snižování celkové poptávky po vodě.

Peter Brabeck zároveň důrazně varuje společnost před vodní krizí. Právě obava před nedostatkem vody podnítila také iniciativu občanů Evropy, kteří požadují od států Evropské unie povinné zajištění práva na vodu a kanalizaci všem svým občanům, aby zásobování a správa vody nepodléhala volnému trhu a nakonec aby správa EU zvyšovala své snahy o zajištění univerzálního přístupu k vodě.

Požadavky iniciativy Voda je lidské právo směřují k poslancům evropského parlamentu ve formě podpisových archů občanů unie. „Aby se tím Evropský parlament vůbec mohl zabývat, musí se dát dohromady milion podpisů alespoň v sedmi zemích unie,“ říká Pavel Růžička. A europoslanci se vodou zřejmě zabývat budou, neboť v současnosti už kampaň Voda je lidské právo podpořilo podpisem 1 634 387 Evropanů.

autor: Ivan Studený
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.