Jaroslav Vrchlický: Fixní idea. Příběh o lásce k ženě a o lásce k mateřštině čte Oldřich Kaiser

11. září 2022

Starý pan Kobula dlouhá léta zastává úřad majordoma v jedné rodině v italské Modeně. Ač žije ve slunné Itálii už dlouho, stále miluje svou mateřštinu a domnívá se, že ji snad dokonce stále perfektně ovládá. A ve vzpomínkách mu občas vytane i jeho dávná láska, kterou prožil na Zbraslavi.

Účinkuje: Oldřich Kaiser
Napsal: Jaroslav Vrchlický
Dramaturgie: Dagmar Jaklová-Oravová
Zvuková spolupráce: Marcela Pačesová
Režie: Jan Lorman
Natočeno: v roce 1977

Povídka Fixní idea, kterou napsal Jaroslav Vrchlický, je romantickým příběhem o jedné velké lásce, která předčasně skončila. Pro rozhlas ji už v roce 1977 načetl tehdy mladý Oldřich Kaiser.

Italské reálie poznal Jaroslav Vrchlický osobně v polovině 70. let 19. století, když více než rok působil jako tajemník a vychovatel synů hraběcí rodiny Montecuccoli-Laderchi nejprve v Meranu nad Panarem u Modeny, později v Livornu.

Dílo Jaroslava Vrchlického (1853-1912), jednoho z nejplodnějších a nejvšestrannějších českých spisovatelů, čítá okolo 270 svazků, z toho je přes osmdesát básnických sbírek a na padesát divadelních her.

Okrajově psal spisovatel, který byl v letech 1904 až 1909 a 1911 a 1912 nominován na Nobelovu cenu za literaturu, také prózu, především povídky.

V roce 1886 vychází první soubor jeho povídek pod názvem Povídky ironické a sentimentální. Kritikům se příliš nezamlouval, v jedné z kritik se můžeme dočíst, že některé z textů v této sbírce se „vymykají vůbec uveřejnění.“

O rok později vyšel povídkový soubor s názvem Barevné střepy a v roce 1892 soubor Nové barevné střepy. Recenzentům se texty uveřejněné v těchto sbírkách líbily o něco víc. „Od povídek ironických a sentimentálních i od dřívějších Barevných střepů jsou tyto Nové barevné střepy pokrokem k lepšímu. Pěkné zajímavé předměty, jemné zpracování, elegantní forma a jakýsi mravní cit, s nímž se může každý smířiti, dodává sbírce rozhodné ceny.“

Spustit audio

Související