Jaroslav Havlíček: Vavřínek

12. únor 2021

Kromě klasiky Petrolejové lampy,  Neviditelný nebo Helimadoe, napsal Jaroslav Havlíček i příběh o prosťáčkovi, který se špatně oženil a špatně také dopadl. Text Vavřínek vyšel v povídkovém souboru s názvem Duch soudce Pauknera.

Od 14.30 hodiny, tedy po odvysílání v éteru, si můžete začít užívat poslechu zajímavé povídky neméně zajímavého autora Jaroslava Havlíčka.

Jaroslav Havlíček se narodil se ve východočeské Jilemnici před 125 lety 3. února 1896. Po maturitě na reálce v Jičíně chtěl jít studovat malířství na pražskou UPRUM.

Režie: Eva Řehořová
Autor rozhlasové úpravy: Svatava Morávková
Účinkují: Ladislav Lakomý, Libuše Billová, Eva Hradilová a Pavel Kunert
Natočeno v brněnském rozhlasovém studiu v roce 1997.

Rodiče mu ale uměleckou školu nepovolili. Začne tedy studovat obor obchodních věd na České vysoké škole technické. Studia nedokončil a začal pracovat v Živnostenské bance, kde nakonec zůstává celý život.

Do literárního světa vstupuje na začátku 20. let velmi nesměle básněmi. První román vydal v roce 1935. Měl se jmenovat Petrolejové lampy, ale nakladatel ho vydal pod názvem Vyprahlé touhy. Za román dostal čestnou cenu České akademie.

Následují romány Neviditelný, Ta třetí nebo Helimadoe. Vydal také několik povídkových knih.

Jaroslav Havlíček

Ačkoliv byl Havlíček už za svého života uznávaným spisovatelem, pocit zodpovědnosti vůči rodině a starost o její existenční zabezpečení mu nedovolily zvolit si nejistotu svobodného povolání spisovatele.

Dál pracoval v bance a psal po nocích. Dlouhodobé přepínání sil a celkové vyčerpání přispělo pravděpodobně k tomu, že v dubnu 1943 v pouhých 47 letech podlehl zápalu plic. Jeho synem byl surrealistický básník Zbyněk Havlíček.

Spustit audio