Japonská zahrada Mu-Shin ve zlínské zoo je největší u nás. Procházka jejími cestami je uklidňující

21. březen 2022

Největší japonská zahrada v Česku vznikla na ploše více než jednoho čtverečního kilometru. Našli byste ji při procházce zlínskou zoologickou zahradou v Lešné. Dominantou prostoru jsou čtyři bonsaje borovic. Dovezené jsou přímo z Japonska a každá je více než stoletá. Zajímavostí ale Japonská zahrada Mu-shin nabízí mnohem víc.

Pro japonské zahrady je typická střídmost, upravenost a čistota. Proto zde botanici vysadili jen něco málo přes 20 druhů rostlin. Ale protože jsme v Evropě, přeci jenom potěší oko návštěvníka kvetoucí rostliny, třeba krásné azalky, které kvetou zjara, nebo japonské sakury. Právě květiny dodávají japonské zahradě úžasné kouzlo. Lidé se v ní fotí a pořádají se tam i svatební obřady.

Stejně důležité jsou kameny různých tvarů a velikostí, velké kamenné lampy kasuga a studánka tsukubaj. Dohromady s rostlinami navozují dojem suché kamenné horské zahrady. Zahradu Mu-shin vytvořil známý český bonsaista Petr Hron. Byl u založení zahrady a každý kámen v ní osobně usadil. Do zahrady se pravidelně vrací kvůli údržbě vysazených bonsaí, což je práce, která vyžaduje znalosti, zkušenosti a odbornost.

Vstupte přes bránu Tori

Dřevěná červená brána se stříškou Tori je jednou za vstupních míst do zahrady. Kamenné schodiště pak návštěvníka zavede k potoku. Přes něj přejde po placatých kamenech na druhý břeh a tam uvidí na zemi velký znak Jin & Jang. Znak vyrovnanosti, který obsahuje ženský i mužský princip, jenž je součástí všech prvků neživé i živé přírody v celém Vesmíru. Znak je umístěný nad soutokem Lukovského a Běloveského potoka. Je místem k zastavení a meditaci.

Další meditační místo je v nejzazším koutě zahrady. Je to lavička pod střechou, ze které je výhled na obě přístupové cesty tvořené opět kameny. Je odtamtud vidět i kamenná lampa. Lampy do japonských zahrad začlenili mistři čajových obřadů. Během večerních prohlídek rozsvícené lampy dokreslují magickou a zklidňující atmosféru zahrady.

Symbol Jin-Jang, místo k meditaci

Po meditaci legrace u slonů nebo rejnoků

Po návštěvě japonské zahrady Mu-shin se můžete projít i celou zoologickou zahradou. Můžete zavítat třeba do venkovního výběhu slonů, kde je k vidění mládě slona afrického, prvního svého druhu v Česku. Přišlo na svět loni 6. června a od chovatelů dostalo jméno ZIKVARI, což v překladu znamená Anděl. Je to sice andílek, ale podle chovatelů s čertíkem v těle. Ve výběhu i v pavilonu nepřetržitě baví diváky svými dovednými kousky.

A od slonů je to jenom kousek do „Zátoky rejnoků“, což je expozice, kde si lidé mohou mořské rejnoky nejen pohladit, ale dokonce i nakrmit krevetami. Třešinkou na dortu je pak návštěva Tropické haly, kde je možné se projít královstvím tropické džungle a obdivovat třeba mláďata vyder obrovských.

Vítací borovice

Už v dubnu se tu otevře první část vzdělávacího a chovného centra pro supy. Asi největším letošní novinkou v ZOO Zlín pak bude květnové otevření „Jaguar tracku“, expozice pro největší jihoamerické kočkovité šelmy. Jaguáři se do zlínské zoo vrátí po 25 letech. Bude to chovný pár, samice a samec, který už teď čeká na své přemístění v hodonínské zoologické zahradě.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio