Ján Sliacky: Zdroje

16. říjen 2020

Zdroje. Co vás napadne, když uslyšíte tohle slovo? Někoho možná přírodní. Jiného lidské. Já mám však na mysli ty informační.

Nedávno jsem se na sociálních sítích účastnil diskuse, která reagovala na článek pojednávající o úbytku hmyzu v naší přírodě. Poznamenal jsem, že si dobře pamatuju, jak to ještě před čtyřiceti lety na loukách a v lesích hučelo. Jak po mě neustále „něco“ lezlo. Jev, který dnes v tom samém prostředí nezažívám.

Na příspěvek reagoval asi třicetiletý muž s dotazem, zda mohu úbytek hmyzu, který subjektivně vnímám, doložit objektivním výzkumem. Samozřejmě, patřičně „ozdrojovaným“.

Svět se nám velice rychle změnil. Zatímco celá tisíciletí platil za nezávislého, svobodného a zdravě myslícího ten, kdo uvažoval, všímal si, a dokázal pro sebe na základě vlastních životních zkušeností vyvodit nějaký závěr, dnes se za svobodného a nezávislého považuje ten, kdo si ani tak nevšímá života kolem sebe, ale údaje si umí nálezt, samozřejmě, kvalitně „ozdrojované“…

Jak je to možné? Dnes, ve svobodné době a společnosti? Odpověď vidím ve výchově v rodinách a samozřejmě ve školách, které po žácích nechtějí samostatné myšlení, ale ověřená, našprtaná data…

Smutné. Nebezpečné.

Přeji vám schopnost vnímat, přemýšlet a zaujímat vlastní, subjektivní, stanoviska a názory. Jsem přesvědčený, že to je a bude potřeba.

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.