Ján Sliacky: Stromy

26. říjen 2021

Máte rádi stromy? Většina z vás zřejmě odpoví kladně. Zeptám se tedy jinak. Jste řidiči? Vadí vám stromy u silnic, považujete je za nebezpečné?

Byl jsem ještě mladší školou povinné dítě, když mi babička vyprávěla o krásné rovné silnici lemované alejí. Jezdila po ní za přítelkyní.

Po čase jsem měl to potěšení po ní jet také. A vychutnat si tak jízdu rovnou jako natažený provaz přímou komunikací lemovanou alejí, kam až oko dohlédne.

Pro mě byla tato jízda v onom parném letním dnu skutečným zážitkem. Dobře to ti předci vymysleli, liboval jsem si tehdy.

Dnes se náhled na vhodnost stromů u silnic u nás mění. Znalci vyzývají k jejich odstranění z blízkosti komunikací. Argumentují bezpečností. Únikovými zónami. A bůh ví čím ještě.

Trend v Itálii, Francii a Německu je však opačný. Tamní odborníci na dopravní bezpečnost tvrdí, že řidiči jedoucí po silnici lemované stromy si prostě dávají větší pozor, jsou opatrnější a díky tomu je méně dopravních nehod.

Někteří z vás možná za malou chvilku usednou za volanty svých vozů. Přeji vám, ať do cílů svých cest bezpečně dorazíte. A pokud budete mít to štěstí a vaši trasu budou lemovat stromy, tito pamětníci naší krajiny, věnujte jim alespoň jeden krátký pohled. Zasluhují si ho. Co myslíte?

autor: Ján Sliacky | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ján Sliacky: Rybíz

    Koukají na nás odevšad. Lákají nás. Smějí se na nás a někdy, ano, možná máte také tu zkušenost, se nám i vysmívají. To poté, co naletíme a koupíme.

  • Ján Sliacky: Tašky v knihovně

    Máte rádi knihovny? Půjčujete si knížky? Moje babička byla pravidelnou návštěvníci té své. A máma vždycky říkala: bohatý si kupuje, chytrý půjčuje.

  • Ján Sliacky: Husité mezi námi

    Jezdíte prostředky hromadné přepravy osob? Já ano. Nedávno jsem takhle procházel poměrně plným vlakem. Kupé byla obsazena.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.