Ján Sliacky: Bulvár

31. červenec 2020

Co vás napadne, když se řekne „bulvár“? Široká ulice plná zeleně obchodů a lidí? Nebo zpráva určitého ražení? Dovolím si předpokládat, že to druhé.

Ulic typu bulváru v naší zemi moc nenajdete. Ale bulvárních informací naleznete v našich médiích víc než hub na Šumavě.

Přemýšlel jsem, proč nás tento žánr tolik přitahuje. Vždyť tady před listopadem 1989 nic podobného nebylo... Nebo že by právě proto?

A vzpomněl jsem si na „socialistické“ televizní silvestrovské zábavné pořady a na revuální Ein Kessel Buntes tehdejší východoněmecké televize. Přesněji na to, jak na ně koukala babička se svými kamarádkami.

Nezajímaly se ani tak o výkony umělců, jako o to, která herečka sedí vedle kterého herce. Která hvězda se zazubila na kterou a jak moc. A který představitel televizní zábavy vystupuje před kterým, se kterým a po kterém.

Jednou babiččina přítelkyně komentovala vystoupení tehdejší světoznámé řecké zpěvačky doprovázené mladým tanečníkem slovy: koukni, pořídila si mladýho psa! A babička se pozastavovala nad šaty jisté dodnes na české scéně působící umělkyně zvoláním: bože, vždyť je nahá, není jí dvacet, měla by mít rozum! Prostě obě dobré a slušné ženy vnímaly nebulvární socialistické pořady bulvárním pohledem…

Ať už bulvár louskáte na kila, nebo se mu vyhýbáte, přeji vám, nechť jsou zprávy se kterými se setkáte, vždy jen radostné. A já běžím do trafiky – hádejte pro co?

autor: Ján Sliacky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.