Jan Cempírek: Pohlednice pro taťýnka

3. leden 2018

Nejprve historka z dětství. Byl jsem v první třídě a mého mladého tatínka odveleli na měsíční vojenské cvičení. Mrzelo mě to, protože tatínek měl právě slavit narozeniny, a já se už těšil na dort. Ale dostal jsem nápad.

Pošlu mu na vojnu aspoň pohlednici s přáním, pochopitelně vlastnoručně napsaným, když už jsem ten prvňák! S motivem obrázku jsem si nedělal hlavu, vešel jsem do papírnictví v Krajinské ulici a vybral krásnou přírodní scenérii, však má tatínek přírodu moc rád. Napsal jsem velkými tiskacími písmeny vzkaz MILÍ TAŤÝNKU, PŘEJI HODŇE SIL, HONZÍK a odeslal.

Na telefonát pár dní poté si pamatuji dodnes. Tatík – záložák volal z dálav a nezněl nadšeně. Mamince po drátech vyčítal, co že mě to navedla, jestli to má něco znamenat?

Maminka netušila, ale brzy pochopila. Poslal jsem totiž tátovi na vojnu pohlednici s urostlým, ztepilým jelenem v říji, však má přeci rád tu přírodu. Jak jsem se později dozvěděl, při večerním předávání pošty na buzerplace byla pohlednice s bohatýrským troubícím paroháčem předána tátovi s patřičným komentářem a tatík sloužil svým spolubojovníkům ještě dlouho jako terč vtípků a posměchu.

Tehdy, v první třídě, jsem se tak poprvé v životě setkal s tím, že co myslíte nějak, pochopí okolí jinak. A že jsou zde nástrahy různých symbolů, které zkreslí každou dobře míněnou myšlenku či zprávu.

A proč vám to dnes říkám? Inu, na začátku nového roku si třeba chcete dát nějaké předsevzetí. První leden je přeci symbolem nového začátku. Ale já už na to nehraju. Symbolika nového roku je pro mě spíš znamením popřemýšlet o tom, proč my lidé právě na symboliku dáváme takový důraz.

A už to mám. Lišíme se tím od zvířátek, která by opravdu nenapadlo jeden konkrétní den uprostřed zimy začít žít jiným, lepším životem, ale také by je nenapadlo smát se chudáku jelenovi, který do světa vytrubuje své světaboly či toužení.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio

Související

  • Rozhlasový sloupek

    Krátké glosy, které píší a poté i čtou zajímavé osobnosti našeho kraje.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.