Jan Cempírek: Návrat Emilů Holubů

29. červenec 2020

Čím více člověk pamatuje, tím více je nostalgický. A občas mudruje – jó to dřív, to byly časy. Byly. Pak se ale něco zlomilo, a od té doby už není svět, co bejval, že áno.

Zajímavý je právě ten moment „něco se zlomilo“, „něco se stalo“. Mohou to být velké dějinné události typu revolucí či příjezdu tanků. Ovšem lidé mají i svá ryze soukromá 11. září.

Pro mě je konkrétním datem, od kterého můj svět už není, co bejval, 8. květen 2004. Co se stalo? Brzy ráno jsem v malé skupině turistů vyšplhal na druhou nejvyšší horu Afriky – Mt. Kenyu.

Jen si to představte. Krásné, mrazivé ráno, slunce se pomalu klube kdesi v dáli nad Indickým oceánem, úplně cítíte tu osamělost vaší malé skupinky, hrdinný cestovatelský výkon, tu nesmírnou rozlehlost glóbu a svoji lidskou nicotu!

Jenže v tom okamžiku váš parťák vyndavá mobil a volá do Prahy: „Čau .. už vstáváš do kolbenky? Cha chá, to já sem právě v Africé, víš? Normálka, pohodička. Helé, je tady zimá, ale jinak dobrý jako. Tak pic a v pátek dáme kafčo.“ Konec.

Svět se mi ten den najednou v přímém přenosu smrsknul na onu příslovečnou globální vesnici, kde dobytí dalekých krajů už nic neznamená. Sbohem Livingstone! Sbohem Emile Holube!

To vygumování prostoru mi vzalo radost z cestování a zabolelo mě u srdce, že svět se stal jen hřišťátkem, kde vyšuměl zázrak překonávání dálek. Ano, mé staré dobré časy končí na horském vrcholku v Africe, kde si kolega za úsvitu domlouvá kafčo v pátek v Praze.

Leč teď je chvíle připomenout mého oblíbeného autora Murakamiho. Ten píše: „… na životě je nejlepší, že nikdy není po tvým….“ A právě to se přihodilo. Koronovirus trhl oponou světa, nebe se vyčistilo a chvilku potrvá, než se zase Pepíci objeví na vrcholu Mt. Kenya.

A přiznávám, mé srdce staromilce si tak trochu lebedí. Ano, zeměkoule se znovu jaksi nafoukla, vzdálenosti dostaly zpět svou dimenzi a z některých zážitků, jako třeba právě z cestování do exotiky, se stala znovu událost a nikoliv rutina.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio