Jan Cempírek: Miláček

22. duben 2020

Když píšu, nespoléhám při hledání slůvek jen na svou paměť, ale sem tam využívám rovněž internet. Výborným nástrojem jsou zejména pomocníci pro vyhledávání synonym neboli slovníky, kde vám doporučí nahradit jedno slovo jiným vhodným slůvkem se stejným významem.

Zadáte-li třeba spojení: synonymum - hlupák, vyjede vám celá škála výrazů od abecedně .. blázna, přes hňupa až po zabedněnce. Jak ta bohatost mateřštiny rázem rozkvete před očima!

A nejen to. Hledání synonym na internetu může být i zajímavou sociální sondou. Tuhle jsem narazil například na žebříček nejhledanějších synonym. Bylo to poučné.

Bezkonkurenčním vítězem této hitparády je slovo „miláček“. Ano, po synonymech na miláčka touží český internet nejvíce. Dá se to pochopit. Milenci zkrátka potřebují mít nabito celou škálou lichotivých, mazlivých pojmenování, aby svou vyvolenou oběť nenudili jen jedním sladkým oslovením, ale naopak – mohli ji ještě více zamotat do sítě své lásky. Variant miláčků proto nebude nikdy dost!

Ovšem jdeme dál. Další výrazy v žebříčku nejhledanějších synonym už odhalují přímo vztahová dramata. Po miláčkovi totiž žebříček pokračuje v první pětce slůvky „slza, význam, problém, věrnost“.

Co vám mám povídat, člověk ani nemusí mít fantazii, aby se mu před očima rozehrál celý tragicky vypjatý vztahový oblouk. Od miláčka přes slzy až k řešení otázky věrnosti prostě není v životě ani na internetu daleko.

Ale protože lidi mají rádi dobré konce, uzavírá první desítku nejčastěji hledaných synonym dotaz na slůvko „zlatíčko“. Jé, to je přeci milé!

A tak to má být, přátelé. Protože když se od miláčka překoušeme přes problémy, slzy a nevěru ke zlatíčku, co víc si přát. Člověk pak už může být jen šťastný neboli veselý neboli blažený. Prostě happy.

autor: Jan Cempírek
Spustit audio