Jak na slimáky bez chemie? Zahrádku vám zachrání indický běžec

26. říjen 2017

Běžec indický - legrační kachna, která svým pohybem připomíná tučňáka, se v posledních letech stala hitem mezi zahrádkáři. Je totiž nejúčinnějším přírodním způsobem, jak se zbavit slimáků.

„Pochází z východní Asie a tuto kachnu přivezli do Evropy námořníci v polovině 16. století. Původně ji na lodích používali jako živou konzervu na maso a vejce,“ doplňuje Libor Heřman, učitel chovu a výživy zvířat na SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnické v Českých Budějovicích.

Mnohým pěstitelům přidělávají vrásky na čele oranžoví slimáci neboli plzáci španělští. Pro běžce indické jsou ale vítanou pochoutkou. „Běžec bere každé vývojové stádium slimáků, už od vajíček,“ říká Libor Heřman.

Zároveň ale dodává, že je potřeba dodržet určité podmínky. Kromě uklizené zahrady a posekaného trávníku musíme běžci dopřát také dostatek vody. „Ne kvůli žízni, ale kvůli zapíjení soust a čištění nosních otvorů zobáku, které si běžci zanesou děláním děr do země,“ vysvětluje.

Jedna kachna denně vysbírá až 30 slimáků

Jeden běžec na celou zahradu nestačí, jsou potřeba alespoň dvě kachny, na pohlaví nezáleží. „Dva běžci mi postačují na malou zahrádku. Dokáží vyčistit od slimáků přibližně 300 metrů čtverečních, jedna kachna denně vysbírá až třicet slimáků,“ popisuje učitel chovu a výživy zvířat.

Připomíná ale, že běžci nemohou žít pouze ze slimáků. Ty jsou pro ně jen doplňkem stravy. Pro kachny můžeme pořídit buď kompletní krmnou směs v podobě granulí, nebo si připravit domácí krmivo, jehož základem je pšenice a různé zbytky.

Kachny obecně sklízí uštipováním na záhonech v podstatě vše. V případě běžce se ale o úrodu bát nemusíme. „Jedinou výjimkou může být šťavnatý salát, pokud jsou na něj zvyklí. To ale sami vypozorujeme a uděláme chráněný záhonek,“ doplňuje Libor Heřman. Při dobré péči se běžec indický může dožít až dvanácti let.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio