Jak dostat kolabujícího turistu z ochozu středověké věže? Záchranáři trénují evakuaci v Rožmberku nad Vltavou

14. duben 2023 07:03

Ve věži Jakobínka se ozývá dusot a hlasité pokyny. Zdravotničtí záchranáři uvnitř této středověké hlásky v Rožmberku nad Vltavou trénují záchranu turistů. Zkouší, jak po úzkých schodech evakuovat pacienta ve speciálním vaku.

„Tady se musí vlastně ten pacient úplně postavit, nelze to vytočit. Takže ho musíme vždycky postavit a popondat, zase položit, sjet a zase postavit. A takhle až dolů těch 28 metrů,“ líčí přímo na schodech věže Jakobínka záchranář František Duda.

Cvičení záchranářů ve věži Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou

Reálný zásah zatím zapotřebí nebyl. „Právě proto to ale trénujeme. Když se to potom stane, chceme být připravení. Může se také stát, že to bude nějaký těžší pacient, a pak by se rovnou volal vrtulník,“ dodává František Duda.

Celý cvičný transport trval zhruba deset minut. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petry Kafkové jsou celkem tři možnosti, jak dostat pacienta z vrcholu věže. „Jeden způsob je přímo vnitřkem, což právě trénujeme. Pak je to možné vně pláště za pomoci lanových technik, nebo za pomoci lanových technik s využitím vrtulníku a podvěsu,“ upřesňuje.

Jakobínku navštěvují tisíce turistů ročně, správa hradu proto cvičení vítá. „Na našich prohlídkových trasách každoročně musíme řešit situaci, kdy nějaký návštěvník zkolabuje, někomu se udělá špatně a musíme povolávat zdravotnickou službu. Tak jsem ráda, že si to můžeme vyzkoušet i na věži Jakobínce, která je členitá a poměrně těžko přístupná,“ říká kastelánka hradu Andrea Čekanová.

Zdravotničtí záchranáři budou v Jakobínce v Rožmberku nad Vltavou trénovat ještě během celého pátku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související