Jaderná elektrárna Temelín kvůli pandemii koronaviru zatím nijak nemusela omezovat výkon. Své zaměstnance plošně testují v Temelíně už delší dobu

25. březen 2021 15:58

Z hlediska výroby jeden z nejpovedenějších v historii provozu - takový byl poslední rok Jaderné elektrárny Temelín. Pandemie také nijak neohrozila chystané investice.

To vše je podle vedení elektrárny zásluhou bezpečnostních a hygienických opatření, která se nastavila ještě před propuknutím pandemie loni na jaře.

„Realizovali jsme postupně desítky opatření, ukázala se jako velmi účinná. Dokonce jsme v loňském roce vytvořili třetí největší výrobu za dvacet let provozu jaderné elektrárny,“ vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml. Mezi aktuálně nejdůležitější opatření řadí hromadné testování zaměstnanců, které se v Temelíně zahájilo na začátku února. Dosud tam zdravotníci provedli přibližně sedm tisíc testů.

Čtěte také

„V současnosti testujeme přes dva tisíce zaměstnanců týdně, záchyt je do jednoho procenta. Blíží se odstávka, chceme zvýšit kapacitu testování až na kapacitu pět tisíc za týden. Některé skupiny kritických zaměstnanců budeme testovat vícekrát týdně,“ naznačuje Jan Kruml.

Zmíněná odstávka začne v pátek 26. března a týkat se bude prvního bloku. Technici během ní vymění dva takzvané separátory. Díky tomu se ročně ušetří až třicet tisíc tun oxidu uhličitého. Celkově chce letos skupina ČEZ do modernizace elektrárny investovat 2,5 miliardy korun, to je zhruba o miliardu a půl více, než je dlouhodobý investiční průměr. Z velké části se elektrárna zaměřuje na bezpečnost, dodává Jan Kruml:

„Náročné bude zvýšení požární odolnosti strojovny a budeme pokračovat v zateplování budov.“

Díky zmíněným opatřením elektrárna zatím nemusela přistoupit k přísné izolaci klíčového personálu, mezi který patří zejména operátoři. Pro případ nenadálého zhoršení situace je ale na tento scénář stále připravená.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio