Ivan Mls: Kdo vymyslel takové ty pánské plavky po kolena?

10. srpen 2016

Zajímavé osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice. Vysíláme je každý všední den v 7.40 hodin. Jedním z autorů je editor stanice Ivan Mls.

Docela by mě zajímalo, kdo vymyslel takové ty pánské plavky po kolena. Že by nějaký milovník retra, který se nemohl smířit s tím, že pánové už nelezou do vody v komických pruhovaných trikotech? Nebo módní guru, který potřeboval větší prostor pro svou tvůrčí plavkovou kreativitu?

Netuším. V každém případě mi tenhle koupací úbor připadá poněkud divný. Byť by byl z moderních materiálů, přece jen člověku při plavání ve vodě vadí každý kousek textilie, který se volně plandá kolem. Plaveckým výkonům nijak neprospívají ani kapsy - pravda, viděl jsem už experty, kteří lezou do vody s kapsami obrácenými naruby, aby brzdný efekt pokud možno eliminovali.

Možná vlastně ani tenhle oděv není určen na plavání - v některých katalozích je totiž označován za pánské koupací šortky. Jinými slovy, pro nějaké to malé domácí cachtání. Mám však ještě jedno vážné podezření, a sice že tenhle pánský koupací oděv je prostě jen úlitbou moderní době a vývoji lidské civilizace.

Jak jde čas, u vodních ploch potkáváme stále míň a míň mužů a chlapů, kteří by splňovali ideál antické krásy. A to je živná půda pro trenýrkové plavky po kolena. Břichatý chlápek v normálních plavkách vypadá, mírně řečeno, poněkud zoufale; když se však navleče do plavkových trenclí po kolena, najednou působí docela rozmarně, trochu komicky, vlastně jako takový přátelský pupkatý strejda.

Aha. Takže jsem si na úvodní otázku - kdo vymyslel pánské plavky po kolena - vlastně odpověděl sám.

Ivan Mls je v současné době editorem Českého rozhlasu České Budějovice. Píše vědeckofantastické povídky, které byly několikrát oceněné Cenou Karla Čapka.

Další sloupky najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.