Ivan Mls: Kablíky

9. prosinec 2021

Zmodernizoval jsem domácí audiotechniku. Místo věčně chrčícího kuchyňského rádia jsem pořídil digitální rádio DAB. Má vestavěný akumulátor a dá se připojit na síť – jenže výrobce dodává pouze připojovací USB kabel, síťový adaptér už nikoli.

A tak jsem sáhl po nabíječce, která mi doma zbyla po starém mobilu. Jenže – ouha. Rádio chce moderní koncovku USB-C, ta stará nabíječka s pevně přidělaným kabelem má úesbáckou koncovku jinou a je tudíž nekompatibilní. Takže jsem musel naklusat ještě jednou do elektra a adaptér koupit, aby rádio mělo svůj vlastní.

Při té příležitosti jsem udělal i malou revizi různých dalších kablíků a nabíječek, které jsem doma našel: abych dospěl k závěru, že nám to výrobci přenosné elektroniky vůbec neulehčují.

Nabíječky po dávno vysloužilých mobilech od Siemense, LG, Alcatelu či Ericssona jsem rovnou transportoval do kontejneru na elektroodpad – jejich roztodivné koncovky se už nehodí vůbec k ničemu.

Zato přehršel usb-kablíků jsem si ponechal. Jinou koncovku má kablík pro nabíjení starší nokie, jinou pro připojení stejného telefonu k počítači; usb kocovka k napíchnutí mého foťáku se taky nehodí k ničemu jinému.

Občas hodně zanadávám, když se snažím nabíjet svůj mobil manželčinou nabíječkou, která vypadá úplně stejně jako moje, jen ty koncovky se liší. Onehdy jsem si pořídil nabíjecí čelovku – a přibyl mi další usb kablík s takovým tím tenkým čudlíkem, co se mu říká jack. Který je pochopitelně mnohem tenčí a tudíž ho nelze použít pro moji nabíjecí svítilnu, která má taky jacka, ale tlustějšího. Ach jo.

Když už se výrobci dokázali napříč světem shodnout na tvaru jednoho konce usb-kabelu, byl by to problém dělat i druhý konec stejný pro všechna zařízení? Nevím sice, co by to přineslo v globálním měřítku, ale pro mě by to znamenalo uprázdnění jednoho šuplete.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Kaštany

    Jakýsi moudrý člověk kdysi pravil, že nejlépe se vychovávají cizí děti. Měl pravdu, jenom v tom slovese se spletl. Správně by tam mělo být „nejlépe se kazí cizí děti“.

  • Ivan Mls: 28.říjen

    Léta letoucí mám doma schovanou knihu Povídání o pejskovi a kočičce. Je neúplná. Ne snad že bych se někdy v dětství choval ke knížce neuctivě, trhací práci dělali jiní.

  • Ivan Mls: Zmenšování

    Dostal se mi onehdy do ruky zajímavý článek, v němž autor svědomitě na konkrétních příkladech rozebral, jak někteří výrobci postupně a nenápadně zmenšují balení potravin.