Ivan Mls: Civilizační výdobytky

11. březen 2021

Je zajímavé, jak některé civilizační výdobytky, bez kterých jsme si neuměli představit život, pomaloučku polehoučku mizí. Aniž by nám chyběly. Jen po nich občas nostalgicky vzdychneme, ale to je tak asi všechno. 

Skvěle je to vidět třeba v telekomunikacích. Kde jsou ty časy, kdy jsme si důležité zprávy posílali telegramem. A třeba neposlat novomanželům blahopřejný telegram ke sňatku bylo vážným společenským prohřeškem. 

Dneska už ale telegram na poště nepodáte. Tahle služba neexistuje. Proč taky. I obyčejná esemeska je rychlejší. Ona i taková telefonní budka má namále.

Vyhrabali byste z paměti, kdy naposled jste si zavolali z pouličního telefonního automatu? Někdy v minulém století? 

Ostatně, vyskytuje se vůbec něco takového v okolí vašeho bydliště? Mobily velmi rychle učinily tyhle přístroje takřka zbytečnými. Já osobně jsem nedávno doma při uklízení našel dokonce ještě pár v celofánu zabalených nepoužitých telefonních karet, které jsem kdysi pořídil a už po  přechodu na mobil nestihl provolat. Před vyhozením je zachránila jen má zištná úvaha, že časem by z nich mohly být zajímavé a cenné sběratelské předměty.

Ani pevnou linku už  pěkných pár let doma nemám, byť mi můj operátor nabízel vskutku luxusní podmínky, když jsem mu oznámil, že ji jako nepotřebnou ruším.

A vzpomenete si ještě na fax? Přístroj, který umí přenést statický obrázek nebo text po telefonní lince. I tahle technologie je už překonaná. Tak jen přemýšlím, co se na smetiště dějin odebere příště. 

Mám trochu obavy o naši poštovní schránku: nebýt častých porcí reklamních letáků, musela by si chudinka připadat velmi neužitečná. 

autor: Ivan Mls
Spustit audio