Irena Budweiserová zpívala o Vánocích ve francouzské koledě, ale také spirituály a písničku od Marka Ebena

Před šesti roky na svatého Ondřeje, 30. listopadu 2016, vystoupila s doprovodem ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice známá a svým vokálním projevem velmi výrazná zpěvačka Irena Budweiserová, která byla téměř třicet let členkou legendárního souboru Spirituál kvintet.

A byl to koncert unikátní, mající zvláštní atmosféru, adventní a vánoční, plný vánočních písniček a koled z různých zemí světa a samozřejmě taktéž spirituálů. Irenu Budweiserovou doprovodili dva znamenití kytaristé Jaroslav Šindler a Miroslav Linka.

Kdybychom měli citovat slova Ireny Budweiserové, v interpretaci písniček, které si vybírá, jde o emoce, přesvědčivost ve výpovědi, včetně té hudební, která se nedá nijak obejít.

O tom se můžete přesvědčit při poslechu Koncertních ozvěn od Tří třeba ve spirituálu Tohle už znám (Surely Will Come), který s textem Dušana Vančury Irena zpívala již dříve ve Spirituál kvintetu, v překvapivé verzi jemné písničky Marka Ebena Zapomeneš nebo ve skladbě O Vánocích zpívám, původně francouzské vánoční koledě s působivým českým textem Pavla Jurkoviče. Mimochodem, tato písnička dala název zdařilému vánočnímu albu Ireny Budweiserové, které spatřilo světlo světa před čtrnácti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související