Interaktivní naučná stezka a nové středisko přiblíží přírodu i historii Boleticka

15. červenec 2019 16:37

Bobří hráz i vzácné druhy rostlin a živočichů budou k vidění na nové naučné stezce v okolí rybníku Olšina na Českokrumlovsku.

Česko-rakouský projekt představí přírodu i historii bývalého vojenského prostoru Boletice, kam lidé nemohli několik desítek let. „Největší část stezky půjde nepoznanou původní přírodou, která je zahrnutá i do národní památky Olšina a lidé se sem dříve nedostali, protože do roku 2015 byla součástí vojenského prostoru Boletice,“ říká ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král.

Kostel v Boleticích, který byl součástí vojenského újezdu, ožívá díky dobrovolníkům

Kostel v Boleticích

Kostel svatého Mikuláše v Boleticích na Českokrumlovsku patří mezi nejstarší sakrální památky na jihu Čech. Protože leží na území bývalého vojenského újezdu, před listopadovou revolucí utrpěl nejednu újmu na své kráse.

Naučná stezka nepovede jen přes louky a lesy, ale také nad vodní hladinou rybníka Olšina. „Bude tu řada interaktivních prvků jako například lodička, na které se budou moci návštěvníci dostat k pozorovatelně vodního ptactva, nebo most ve tvaru bobří hráze,“ popisuje Král.

Součástí projektu je také nové návštěvnické středisko, které bude mimo jiné mapovat současnot i historii Boleticka a Horní Plané. Stezka a naučné středisko bude hotové v květnu příštího roku.

Spustit audio

Související