Veterináři, vojáci a policisté likvidovali v Boleticích cvičná ohniska moru, kulhavky a slintavky

Sedmdesát veterinářů, vojáků a policistů si v Květušíně na Českokrumlovsku vyzkoušelo likvidaci nebezpečných nákaz hospodářských zvířat. Ve středu zde vznikla cvičná ohniska kulhavky, slintavky, afrického moru prasat, moru včelího plodu a ptačí chřipky.

Podobná cvičení absolvují veterináři, vojáci a policisté každoročně. Novinkou toho letošního je spolupráce s entomology. „Prvně jsme využili forenzní entomoložky od policie, které jsou schopné zjistit na základě přítomnosti hmyzu v kadáveru, jak je starý, a podle toho určí, kdy došlo k úhynu,“ vysvětluje ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kostel v Boleticích, který byl součástí vojenského újezdu, ožívá díky dobrovolníkům

Kostel v Boleticích

Kostel svatého Mikuláše v Boleticích na Českokrumlovsku patří mezi nejstarší sakrální památky na jihu Čech. Protože leží na území bývalého vojenského újezdu, před listopadovou revolucí utrpěl nejednu újmu na své kráse.

Veterináři si vyzkoušeli také nové pracovní pomůcky. Nové ochranné masky pomáhají především tam, kde je možná také nákaza člověka, tedy například u výskytu ptačí chřipky.

„Největší přínos tohoto cvičení je spolupráce jednotlivých složek. Je třeba, aby na sebe jednotlivé činnosti navazovaly. Teď si to můžeme v klidu nacvičit, aby pak na ostro nedocházelo k žádným prodlevám,“ dodává vedoucí krizového centra Státní veterinární správy Petr Kučínský.

Spustit audio

Související