I boj v husitských bitvách si vyzkoušeli návštěvníci Trocnovských slavností

10. září 2019 04:43

Letošní Trocnovské slavnosti připomněly šestisté výročí defenestrace. Návštěvníci v areálu Jana Žižky nedaleko Borovan na Českobudějovicku zjistili, jak vypadalo vojenské ležení, a někteří si vyzkoušeli i výzbroj.

Poznávat výzbroj jim pomáhal Aleš Staník, který se převtělil v nižšího šlechtice kraje prácheňského. „Mám tady kroužkovou zbroj a pak na ní další plechové doplňky, jako plátové ruce, chránič na trup kyrys a těžkou helmu,“ ukazoval.

Návštěvník Petr z Borovan si zbroj s helmou vyzkoušel a dokonce se nechal praštit do hlavy. Pobaveně tomu přihlížela jeho manželka se syny.

Výzbroj husitského válečníka si lidé prohlédli na Trocnovských slavnostech

Trocnovské slavnosti jsou tradičně nejen o zábavě, ale také poučení. Lidé se totiž můžou dozvědět hodně o husitské době.

Historik Petr Čornej představil svou novou knihu Jan Žižka – život a doba husitského válečníka. „Je to knížka, která zachycuje období od roku 1360, tedy zhruba Žižkova narození, až do jeho smrti v roce 1424. Pokusil jsem se nahlédnout do Žižkova nitra, na dno jeho duše, což bylo velké dobrodružství, protože pramenů máme málo. Existuje ale samozřejmě poznání dobové mentality, jak tehdejší lidé mysleli a jaké hodnoty vyznávali,“ popsal.

Kniha Petra Čorneje o Janu Žižkovi z Trocnova by měla vyjít v říjnu letošního roku.

Související