Hráz rybníka Bezdrev se proměnila v tržiště. Výlov přilákal stovky lidí
Víc než 200 tun tržního kapra letos podle očekávání hlubockých rybářů vydá rybník Bezdrev na Českobudějovicku. Hospodáři zahájili jeho výlov už v pondělí, ve čtvrtek se tu odehrály tradiční Rybářské slavnosti. Zátah na jednom z největších rybníků v Česku přilákal stovky návštěvníků.
„Loví se jednou za dva roky a produkce je zde kolem 300 tun, včetně odchytu. To znamená, že přes léto děláme odchyty a potom na podzim slovíme hlavní část obsádky, kde je přes 200 tun tržního kapra,“ říká majitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.
Bezdrev je rozlohou druhým největším rybníkem České republiky, a co se týče produkce ryb, asi vůbec největším. Nákladní auta odsud odvážejí ryby na sádky. „Devadesát procent ryb skončí na sádkách. Jediné, co jde zpátky do rybníka, jsou násady dravých ryb a násady býložravce jako amur,“ potvrzuje Vladimír Kaiser.
Mezi úlovky převažují kapři. „Na Bezdrevu vylovíme šupinatého kapra, to je ryba českého a slovenského štědrovečerního menu. Na ostatních rybnících máme převážně kapra lysce a ten končí za hranicemi, tradičními odběrateli jsou Polsko, Německo, Rakousko,“ uvádí Vladimír Kaiser.
Nedílnou součástí bezdrevského výlovu jsou rybářské slavnosti na hrázi. „Oslavujeme to, že jsme krajem rybníků a rybářství, takže jsou tu především stánky s rybími specialitami, ale máme i kulturní program na pódiu,“ připomíná organizátorka Valerie Chromá.
Rybáři původně poslední zátah plánovali na pátek 29. října. Kvůli velkému množství ryb se ale nejspíš výlov Bezdreva o den protáhne.
Za hlubockého kapra si lidé o Vánocích oproti loňsku připlatí zhruba 10 korun na kilogram, a to hlavně kvůli inflaci a rostoucím nákladům.
Související
-
Hustá mlha a jen minimum diváků. Začal výlov největšího českého rybníka Rožmberk
Příznivci Petrova cechu slaví svátek – začal výlov krále českých rybníků, Rožmberku na Třeboňsku. Vodu z něj rybáři vypouštěli přibližně dva týdny a v pondělí zatáhli sítě.
-
Chci vrátit kapra na český stůl a udělat z něj moderní jídlo, říká táborský gastronom Jan Čulík
Propaguje autentická vína a podporuje místní farmáře. Táborský gastronom a patriot Jan Čulík také pořádá pro obyvatele města řadu akcí zaměřených na dobré jídlo a pití.
-
Jihočeské rybníky jsou znovu plné vody. Ryby jsou v dobré kondici i díky pozvolnému nástupu jara
Jihočeští rybáři se radují. Po třech letech jsou téměř všechny rybníky zaplněné vodou na maximum. Přitom ještě loni byly některé z nich jen na třetině své kapacity.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
Žáček: Byli jsme rozpolceni, zda zřídit komisi pro vyšetřování střelby na fakultě. Zvítězila důvěra