Hráz rybníka Bezdrev se proměnila v tržiště. Výlov přilákal stovky lidí

29. říjen 2021 12:23

Víc než 200 tun tržního kapra letos podle očekávání hlubockých rybářů vydá rybník Bezdrev na Českobudějovicku. Hospodáři zahájili jeho výlov už v pondělí, ve čtvrtek se tu odehrály tradiční Rybářské slavnosti. Zátah na jednom z největších rybníků v Česku přilákal stovky návštěvníků.

„Loví se jednou za dva roky a produkce je zde kolem 300 tun, včetně odchytu. To znamená, že přes léto děláme odchyty a potom na podzim slovíme hlavní část obsádky, kde je přes 200 tun tržního kapra,“ říká majitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Bezdrev je rozlohou druhým největším rybníkem České republiky, a co se týče produkce ryb, asi vůbec největším. Nákladní auta odsud odvážejí ryby na sádky. „Devadesát procent ryb skončí na sádkách. Jediné, co jde zpátky do rybníka, jsou násady dravých ryb a násady býložravce jako amur,“ potvrzuje Vladimír Kaiser.

Výlov rybníka Bezdrev

Mezi úlovky převažují kapři. „Na Bezdrevu vylovíme šupinatého kapra, to je ryba českého a slovenského štědrovečerního menu. Na ostatních rybnících máme převážně kapra lysce a ten končí za hranicemi, tradičními odběrateli jsou Polsko, Německo, Rakousko,“ uvádí Vladimír Kaiser.

Nedílnou součástí bezdrevského výlovu jsou rybářské slavnosti na hrázi. „Oslavujeme to, že jsme krajem rybníků a rybářství, takže jsou tu především stánky s rybími specialitami, ale máme i kulturní program na pódiu,“ připomíná organizátorka Valerie Chromá.

Rybáři původně poslední zátah plánovali na pátek 29. října. Kvůli velkému množství ryb se ale nejspíš výlov Bezdreva o den protáhne.

Za hlubockého kapra si lidé o Vánocích oproti loňsku připlatí zhruba 10 korun na kilogram, a to hlavně kvůli inflaci a rostoucím nákladům.

Spustit audio

Související