Hráče vodního póla ve Strakonicích znovu vede úspěšný trenér

20. leden 2020

S obměnou týmu vodních pólistů ve Strakonicích se na trenérské místo vrátil Karel Faměra. Volejbalista Marek Šotola hraje extraligu i první ligu. Sportovcem Jindřichohradecka se stala Pavla Schorná. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Vodní pólo ve Strakonicích prožívá velmi příznivé období. Staronový trenér Karel Faměra chystá pro hráče týmu Asten Jonhnson Fezko Strakonice velmi náročné tréninkové jednotky.

Na několik let ale ze světa vodního póla zmizel. „Čtyři roky jsem byl mimo, protože jsem získal nějakých sedm titulů a už ta motivace nebyla taková. Cítil jsem, že z obou stran už to nebylo ono,“ vysvětluje.

Čtěte také

Teď ale do strakonického týmu přišli noví hráči a s nimi nová motivace. „Byl to jeden z důvodů, proč jsem se vrátil. Viděl jsem dorostenecké mužstvo a všechny jsem vzal do mužů. Je to pro mě taková výzva, jestli můžu udělat něco s hráči dorosteneckého věku, kteří hrají dorosteneckou ligu a ještě k tomu mužskou,“ dodává.

Častým tématem hovorů je i trenérův syn Martin, který vzešel z líhně strakonického vodního póla, teď hraje v Barceloně v jednom z nejlepších klubů a má našlápnuto i na olympiádu.

„Ptají se mě, jestli je vůbec možné ze strakonického vodního póla vychovat světového hráče. Je třeba tomu dát něco navíc, a to hodně navíc, protože tréninky v českém vodním pólu nejsou takové. My jsme si přidávali sami posilovnu, plavání a všechno kolem, přidávali jsme si dost na to, že jsme byli ve Strakonicích,“ komentuje Karel Faměra.

Sportovní ozvěny výsledkově

Pět setů rozhodovalo o vítězi duelu volejbalové extraligy. Jihostroj podlehl Brnu 2:3. „Ze začátku jsem to zkusil razancí, moc to nešlo, tak jsem se snažil zapojit víc taktiku,“ popisoval univerzál domácího týmu Marek Šotola.

Zdeněk Poddaný, volejbalista Hradce Králové

Právě Marka Šotolu pochválil po prvoligové prohře s EGE České Budějovice 0:3 nahrávač Hradce Králové Zdeněk Poddaný. „Samozřejmě je to postava, proti které si člověk nezahraje každý den. Jim se dařilo skvěle servírovat, nás to úplně odradilo od naší hry a byl to pro nás problém,“ vyzdvihl soupeře.

Fotbalisté Dynama České Budějovice prohráli v Praze na Strahově se Spartou v přípravě 0:1. Hokejisté Motoru naopak vezou výhru ze Vsetína, v zápase druhé nejvyšší soutěže zvítězili 3:0.

Sportovcem Jindřichohradecka za rok 2019 se stala Pavla Schorná, která se věnuje letnímu biatlonu a běhu do vrchu. Ocenění ji těší a už má plány do roku 2020. „Stejně jako loni bych se ráda kvalifikovala na mistrovství Evropy a mistrovství světa v běhu do vrchu a potom absolvovala český pohár v zimním i letním biatlonu,“ prozradila.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.