Horkovodem z Temelína už proudí teplo do Českých Budějovic. Teplárna díky tomu spotřebuje míň uhlí

19. říjen 2023 11:01

Třetí nejdelší horkovod v Česku propojil Jadernou elektrárnu Temelín s Českými Budějovicemi. Energetická společnost ČEZ zaplatila za 26 kilometrů dlouhý přivaděč 1,7 miliardy korun. Budějovice díky této investici získají ekonomicky stabilní a čistý bezemisní zdroj tepla.

„Je to jeden z největších projektů v teplárenství za poslední desítky let. Budeme dodávat třetinu tepla do Českých Budějovic a díky tomu bude region čistší. Je to náš velký příspěvek dekarbonizaci, nejde jen o emise skleníkových plynů, ale i snížení lokálních emisí, jako je síra a další, takže z hlediska životního prostředí je to velký přínos,“ vysvětluje generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Nový přivaděč umožní českobudějovické teplárně snížit o třetinu množství uhlí, které až dosud pro výroba tepla potřebovala.

Čtěte také

Právě ekologický přesah investice oceňuje primátorka města Dagmar Škodová Parmová. „Důležité je, že máme stabilní dodávky se stabilním partnerem i s tou perspektivou, že u tohoto druhu energie nemusíme kupovat povolenky. To je velmi významné, protože chceme České Budějovice jako zelené, chytré město, které se rozvíjí moderně v 21. století,“ komentuje.

A důležitá je podle hejtmana Martina Kuby i otázka, zda horkovod bude mít vliv na cenu tepla pro českobudějovické domácnosti a firmy. „V cenách se to bezesporu projeví, protože máme jistotu, že třetinu tepla dostáváme za předem definovaných podmínek a neovlivňuje je dění na trhu,“ uvádí.

Letos v lednu českobudějovická teplárna zvedla cenu za gigajoule tepla na 788 korun. Cenu pro příští rok oznámí městská firma do konce listopadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související