Horka zvyšují riziko salmonelózy, lidé by neměli jíst nepropečené maso
11. srpen 2015
Epidemiologové varují před salmonelózou. Kvůli horkému počasí se zvyšuje riziko této nemoci především při přípravě jídel z živočišných surovin.
Podle Marcely Fryšové z Krajské hygienické stanice je v těchto dnech důležité důkladné tepelné zpracování potravin. „Nejíst syrová vajíčka, syrové a málo propečené maso. Dávejte si pozor při grilování, abyste nepoložil například chleba na místo, kde bylo předtím syrové maso. Stejně tak byste neměli krájet stejným nožem syrové maso a pak chléb,“ uvedla.
Před několika dny se salmonelózou se v jižních Čechách nakazilo téměř čtyřicet lidí, kteří v restauraci ve Štěkni obědvali vepřový řízek s bramborovým salátem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Paříž prý kvůli olympiádě odváží z centra migranty a bezdomovce. ‚Je to dobrovolné,‘ brání se úřady
-
Jak se chovat ve vedrech? ‚Hodně pít, nepřejídat se a zůstat ve stínu,‘ radí lékař
-
Válečná reportérka: Znásilnění je efektivní a ‚levnou' zbraní. I proto je tak těžké proti němu bojovat
-
Soud ve Štrasburku přijal stížnost polských politiků kvůli vládní špionáži při volbách