Horka zvyšují riziko salmonelózy, lidé by neměli jíst nepropečené maso
11. srpen 2015
Epidemiologové varují před salmonelózou. Kvůli horkému počasí se zvyšuje riziko této nemoci především při přípravě jídel z živočišných surovin.
Podle Marcely Fryšové z Krajské hygienické stanice je v těchto dnech důležité důkladné tepelné zpracování potravin. „Nejíst syrová vajíčka, syrové a málo propečené maso. Dávejte si pozor při grilování, abyste nepoložil například chleba na místo, kde bylo předtím syrové maso. Stejně tak byste neměli krájet stejným nožem syrové maso a pak chléb,“ uvedla.
Před několika dny se salmonelózou se v jižních Čechách nakazilo téměř čtyřicet lidí, kteří v restauraci ve Štěkni obědvali vepřový řízek s bramborovým salátem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Očekávat, že se kvůli utrpení lidí budou teroristi chovat jinak, je strašně špatná strategie, říká Pánek
-
Konec války na Ukrajině? Optimismus není na místě. Rusko z požadavků nesleví, míní analytik Smetana
-
Rozhodla naše vyloučení. Musíme být více disciplinovaní, ví Voženílek po první prohře na turnaji
-
USA vybudují vesmírný protiraketový štít. Jeho součástí mají být i zbraňové systémy, řekl Trump