Horka zvyšují riziko salmonelózy, lidé by neměli jíst nepropečené maso
11. srpen 2015
Epidemiologové varují před salmonelózou. Kvůli horkému počasí se zvyšuje riziko této nemoci především při přípravě jídel z živočišných surovin.
Podle Marcely Fryšové z Krajské hygienické stanice je v těchto dnech důležité důkladné tepelné zpracování potravin. „Nejíst syrová vajíčka, syrové a málo propečené maso. Dávejte si pozor při grilování, abyste nepoložil například chleba na místo, kde bylo předtím syrové maso. Stejně tak byste neměli krájet stejným nožem syrové maso a pak chléb,“ uvedla.
Před několika dny se salmonelózou se v jižních Čechách nakazilo téměř čtyřicet lidí, kteří v restauraci ve Štěkni obědvali vepřový řízek s bramborovým salátem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ovčáček: Spojenci Ukrajiny mají být velmoci i obyčejní lidé. Podávám svědectví v tramvajích a autobusech
-
Zelenského ,tanečky‘ okolo korupce na Ukrajině. ‚Situaci podcenil a podkopal si důvěru,‘ míní analytik
-
Nejstarší panelový dům v Brně stojí v Černých polích. Z prototypu vznikla během stavby atypická stavba
-
Bývalou biatlonistku Dahlmeierovou zasáhl při expedici v Pákistánu skalní sesuv. Je vážně zraněná