Hobojista Vilém Veverka a klavírista Zdenek Merta přivezli projekt Hands on Music

9. říjen 2019

Pozoruhodný a atraktivní koncert hostil ve středu 9. října studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice. Šlo o projekt klavíristy, hudebního skladatele a známého kapelníka Zdenka Merty s předním českým hobojistou Vilémem Veverkou.

Hlavním záměrem projektu Hands on Music je ukázat možný průnik žánrů i to, že hudba nemusí mít jen ona klasická schémata, ale může vkusně „fungovat“ i pro nespecializované publikum, které – prozatím – svou cestu do koncertních sálů třeba nenašlo.

Osu dramaturgie v tomto případě tvoří vedle skladeb světově oblíbených autorů Astora Piazzoly či Ennia Morriconeho i autorské skladby Zdenka Merty.

„Vybral jsem si k sobě jednoho z nejlepších českých hudebníků současnosti, hobojistu Viléma Veverku, který přes své jednoznačně klasické hudební zaměření je schopen velmi autenticky a virtuózně interpretovat i jiné hudební styly či žánry. Na klasickém půdorysu tak vzniká zajímavý hudební výběr, který co do interpretační kvality a stylové vytříbenosti nemá v českém měřítku příliš obdoby. Pro mě samotného je pak setkání s klasikem, jakým Vilém Veverka primárně je, velké obohacení i novým impulsem pro tvorbu,“ říká Zdenek Merta.

Toho má širší veřejnost spojeného zejména s vedením populární skupiny Kardinálové, ale také autorstvím řady muzikálů, filmové i scénické hudby a také literaturou. Zájem čtenářů vzbudily jeho knihy Pražská svatba a jiné erotické povídky, Křížem krážem nebo Hudba je zázrak.

autor: Jiří Kasal

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.