Hladina Lužnice stále stoupá

30. březen 2006

Většina jihočeských řek kromě Lužnice v noci kulminovala nebo stagnuje. Na celém toku Lužnice ale stále platí stav ohrožení. Voda v řece od večera stoupla o zhruba 20 centimetrů a dnes se očekává další vzestup hladiny o 20 až 50 centimetrů. Lužnice zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele a nevyhlásila hromadné evakuace.

"Voda od večera stoupla o 12 centimetrů. Večer jsme vystěhovali Sokolskou ulici, přes noc žádné další evakuace nebyly. Připravena jsou dvě armádní vozidla," řekl ČTK starosta Veselí nad Lužnicí Petr Hynek. Voda se podle něj ve městě dostala do několika ulic na Alšově nábřeží.

"Hladina řeky stále stoupá, i když mírnějším tempem než večer. Máme neprůjezdné dvě části Bechyňské ulice. Domácnosti si stěhují věci a snažíme se přes hasiče, policii a vodní záchrannou službu pomáhat," řekl ČTK starosta Soběslavi Jindřich Bláha. U zhruba 20 domů se voda dostala do obytných prostor, radnice lidem nabízí náhradní ubytování v domově mládeže místního učiliště. "Zatím jsme pouze evakuovali lidi z domu s pečovatelskou službou," dodal Bláha.

V Bechyni dnes ráno voda stoupla na 501 centimetrů. "V některých domech u ž je voda v obytných částech. Lidé odcházejí sami. Stěhují si nábytek do pater a hledají si ubytování sami," řekl ČTK starosta Jaroslav Matějka. Lidé podle něj už mají zkušenost z povodní v roce 2002.

"Teď to vypadá, že se stoupání zpomalilo, ale odpoledne má začít pršet. Voda začíná zasahovat do obytných prostor a začínáme stěhovat lidi," řekl ČTK starosta Sezimova Ústí Miroslav Vocílka. Radnice zatím pomáhá stěhovat majetek lidem ve dvou ulicích města.

V Táboře jsou kvůli rozvodněné Lužnici uzavřené Lužnická a Bechyňská ulic e. "Zatím jsme k žádné evakuaci nepřistoupili. Monitorujeme stav na jednotlivých kontrolních bodech. Jordán za noc poklesl," řekl ČTK tajemník táborské radnice Lubomír Šrámek.

autor: čro čb
Spustit audio