Herečka Iva Hüttnerová jezdila na prázdniny k babičce do jižních Čech

23. prosinec 2014

„Já jsem sice čistokrevná Pražačka, ale moje kořeny jsou jihočeské. Aspoň to tak cítím,“ říká herečka Iva Hüttnerová.

„Můj dědeček se narodil v Čakově u Českých Budějovic a pak se přestěhoval do Dobčic. Jižní Čechy mi opravdu přirostly k srdci. A to nejenom kvůli tomu, že odtud pocházela část mojí rodiny. S partou výborných přátel jsem už před časem objevila kouzlo Třeboně, kam každé léto jezdíme,“ vzpomíná Hüttnerová, která, vstoupila do širokého povědomí, dá se říci, rovnocenně jako herečka i výtvarnice.

V té první profesi jste ji mohli poznat třeba ve filmech Co je vám, doktore, a Neohlížej se, jde za námi kůň nebo z televizních seriálů Sanitka či Ordinace v Růžové zahradě.

Již řadu let je však absolventka Divadelní akademie múzických umění Iva Hüttnerová především jako malířka, která si vytvořila osobitý styl, který byl založen na jejím idylizujícím zobrazování staré Prahy a lidí v ní žijících.

Její obrázky si získaly nemalou oblibu podobně jako moderace velmi příjemného pořadu České televize Domácí štěstí, při níž se mohla opřít o svou vášeň pro stařičké předměty, jako žehličky, brejličky, košíky, rámečky, svaté obrázky a jiné zapomenuté cennosti z bazarů a antikvariátů. Iva Hüttnerová vyrůstala u babičky a dědečka v Praze na Letné, poněvadž se její rodiče záhy rozvedli, ale jezdila na prázdniny k prarodičům z tatínkovy strany do malebné vesničky Dobčice poblíž Českých Budějovic.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio