Hana Hosnedlová: Počasí

12. srpen 2019

Když jsme se v chladných zimních dnech choulili do kabátů a šál, toužili jsme po teple, po sluníčku… Když přišly slunečné jarní dny, ale s nestandardními letními teplotami, začali lidi zase brblat, že je to až moc...

Já sice nevím, kdo skutečně má tam nahoře počasí na starosti, ale šušká se něco o svatém Petrovi, a to už hezky dlouho. Tomu se adresují přání, prosby a následně i díky nebo protesty a případné pomluvy.

Ale nemá to ten svatý Petr vůbec jednoduché. Jeden si přeje, aby vydatně zapršelo, v potocích a řekách je málo vody, studny vysychají. Má pravdu. Druhý má přání teplých slunečných dnů, aby ovoce a obilí zrály, aby byla dobrá sklizeň.

Vodáci si chtějí vymodlit hodně vody a sluníčko nad hlavou, milovníci hor by dali přednost mírnějším teplotám a osvěžujícímu vánku, dělníci pracující pod širým nebem jsou spíše pro lehkou oblačnost...

Když si pak zmiňovaný svatý Petr všechna tahle přání dá dohromady, je z toho celý tumpachový a neví, komu vlastně dát přednost. A tak se nejspíš na všechno vykašle a nechá počasí, ať si dělá, co chce – a ono skutečně dělá.

Z toho jsou pak všechny ty přívalové deště, lokální povodně, tropické teploty v mírném pásmu, děsící bouřky a ničivé  vichry... A to všechno jen proto, že se nedokážeme shodnout na jednotném přání, jak by momentální počasí mělo vypadat.

Víte co mne napadlo? Jak to vlastně bylo tehdy s tou potopou? Jaké počasí si asi tak přál Noe, jeho rodina a všichni ti okolo, než se spustil ten známý čtyřicetidenní liják?

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.