Guy de Maupassant: Otec. Příběh vášnivé lásky, která neměla dobrý konec, čtou Luděk Munzar a Hana Maciuchová

9. říjen 2022

Povídku o lásce, která sice romanticky začala, ale neromanticky skončila, napsal slavný francouzský spisovatel druhé poloviny 19. století Guy de Maupassant. Nazval ji Otec a vydal tiskem poprvé v roce 1883.

Účinkují: Luděk Munzar a Hana Maciuchová
Připravila: Hana Netuková
Napsal: Guy de Maupassant
Režie: Alena Adamcová
Natočeno: v roce 1980

Rozhlasová verze se dvěma slavnými hereckými hlasy vznikla téměř o sto let později, v roce 1980. Příběh jedné nepovedené lásky načetli Luděk Munzar a Hana Maciuchová.

„Z dálky dolehl zvonek z kostela. Zcela jemně se objali a tiskli se k sobě, když leželi v trávě. Nemysleli na nic než na své polibky. Zavřela oči a paže ovinula kolem něho. Přitiskla se k němu bez rozmyšlení a bez rozumu. Ani si neuvědomila, čeho se dopouští...“

Guy de Maupassant

Francouzský povídkář, romanopisec a dramatik Guy de Maupassant se narodil v roce 1850 do dobře situované šlechtické rodiny. Po rozvodu rodičů vyrůstal s bratrem pouze s matkou, která ho později seznámila se svým přítelem, spisovatelem Gustavem Flaubertem, jenž měl velký vliv nejen na literární kariéru jejího syna.

Guy de Maupassant studoval práva v Paříži, studia však přerušil, protože odešel dobrovolně bojovat do prusko-francouzské války. Po návratu z ní pracoval jako úředník na různých ministerstvech.

Guy de Maupassant

Od začátku 80. let 19. století už se mohl věnovat pouze literatuře, která ho i více než dobře živila. Byl finančně zajištěný, postavil si dům, mohl cestovat. Koncem 80. let u něj vypukla duševní choroba. Po neúspěšném pokusu o sebevraždu v roce 1892 se ocitl v ústavu pro duševně choré v Passy u Paříže, kde 6. července 1893 zemřel.

Během své zhruba desetileté literární kariéry napsal na 300 povídek, šest románů, několik cestopisů a divadelních her. Jeho nejznámější povídka Kulička o prostitutce se stejnojmennou přezdívkou odehrávající se během prusko-francouzské války vyšla v roce 1880.

O pět let později vyšel jeho slavný autobiografický román Miláček. Taktéž částečně autobiografický román Mont-Oriol z lékařského prostření vyšel v roce 1887. I ve svých povídkách píše Maupassant o tom, co dobře zná, s čím se osobně setkal, líčí příběhy z války, sportovní zážitky (sám aktivně vesloval), milostná dobrodružství i psychické potíže, s nimiž se také potýkal.

Spustit audio

Související