Folková zastavení s jubilující Lenkou Slabou, ale také s Tichem Bohdana Mikoláška k výročí činu studenta Jana Palacha

14. leden 2024

S jihem Čech svázala kus své dosavadní životní cesty velmi talentovaná a známá zpěvačka Lenka Slabá, jejíž kariéra byla lemována takovými jmény a kapelami jako Nezmaři, Spirituál kvintet a Žalman & spol. A ač se tomu nechce věřit, Lenka oslavila minulý týden šedesáté narozeniny.

Životní, ale i hudební začátky Lenky Slabé jsou spjaty s Jihlavou, kde byl její tatínkem váženou muzikantskou osobností. Oné známé jihlavské soutěže mladých talentů se Lenka Slabá také zúčastnila, ale pak už její cesta vedla pozvolna na jih Čech.

Lenčino vyprávění o tom, jak se to stalo, avšak také o létech prožitých v Kanadě si můžete poslechnout. A hudebně se zastavíme také u současnosti zpěvačky Lenky Slabé, kterou tvoří i čtyřčlenná jihočeská formace Triola s kytaristou a jejím životním partnerem Ádou Vostrým, kontrabasistou Zdeňkem Schwagerem a kytaristou Lubošem Stráníkem.

16. ledna nás bude dělit již 55 let od výjimečného činu studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha, který se upálil na Václavském náměstí v Praze na protest proti postupující demoralizaci české společnosti. Pohnut mimořádností tohoto činu napsal Bohdan Mikolášek píseň Ticho, která odrážela pocity a nálady lidí v druhé polovině ledna roku 1969. Stále velmi působivé písničkové Ticho bude mít – kromě jiného – místo pod tentokrát folkovějšími Světly ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související