Farmáři na jihu Čech si pochvalují letošní úrodu jahod. Za ovoce si ale lidé někde připlatí

7. červen 2022 09:05

Jahod je letos na jihu Čech dost. Farmáři je začali sklízet a pochvalují si jejich kvalitu. Někde se sklizní pomáhají agenturní pracovníci a ukrajinští uprchlíci. Oblíbený je ale stále samosběr, díky kterému lidé koupí jahody levněji.

„Když se koukneme do porostu, tak velkých jahod je tu opravdu dost. Máme radost. Letos poměrně vydatně pršelo, což se samozřejmě projeví na velikosti a na výnosech,“ pochvaluje si na poli s jahodami v Temelíně na Českobudějovicku agronom Sadů svatého Prokopa Pavel Sucháček.

V Bavorově museli sklizeň jahod přerušit kvůli víkendovým srážkám. Na poli stojí voda. Nicméně podle informací farmářů deště na většině plantáží významně úrodu neponičily.

Potvrdil to i Pavel Sucháček. „My tady máme odrůdy s poměrně hustým porostem, takže takové ty velké kapky, které můžou narušit slupku jahody, se přes listy vůbec nedostanou. Samozřejmě máme i jiné odrůdy s řidšími porosty, tam je vidět mírné poškození lijákem. Zároveň jednou v noci přišly malé krupky, které nám jahody trošku pomlátily,“ popisuje.

Čtěte také

Lidé si můžou také letos dojet sebrat jahody přímo na pole, a to například do Písku, Bavorova, Radomyšle nebo Chlumce na Českobudějovicku.

Farmáři v Temelíně sklízí polovinu jahod za pomoci brigádníků. Jsou tu agenturní pracovníci, ale také ukrajinští uprchlíci, například pětatřicetiletá Viktoria. „Už jsem tady tři měsíce. Nechtěla jsem doma čekat na příchod Rusů, chci bezpečí pro svoje děti, proto jsem odjela krátce po vypuknutí války. Můj manžel v sadech pracuje už šest let. Doma jsem byla v domácnosti a muž živil celou rodinu. Tady jsem začala pracovat také. Nejdřív jsem plela jahody, potom přebírala brambory a teď sklízím. Jsem ráda, že mám práci,“ vypráví.

Cena jahod při samosběru se pohybuje mezi 55 a 125 korunami za kilogram. Nejlevněji je lidé koupí v Písku a v Chlumci. Tam stejně jako v Radomyšli zachovali loňskou cenu tohoto ovoce.

Pěstitelé bio jahod v Temelíně o 20 procent zdražili. „Cena práce je vyšší, elektřina je teď mnohem dražší. Nejhorší je samozřejmě rozvoz, takže to se také promítá do ceny jahod,“ vysvětluje agronom.

Sklizeň jahod na jihu Čech potrvá do začátku července.

Spustit audio

Související