Eva Kadlčáková: Třiadvacátého dopoledne…

… se nejlépe nakupují dárky. Všichni poctivci už vyklidili pole a vy se ve městě potkáte jen s podobnými ztroskotanci, jako jste sami, takže si s nimi budete moci vyměnit úsměvy plné účasti a poté nakoupit v pohodě poloprázdných obchodů. Podmínkou k úspěchu je ale přesný plán.

Nejprve si sestavte seznam. Základem k tomu je správně si nadepsat papír. Tím, že si do záhlaví vymalujete pěkný stromeček a pod ním jeden dárek, druhý, třetí.. si navodíte tu správnou náladu a především: vlastní proces nakupování, které tak nesnášíte, znovu pod vhodnou záminkou oddálíte. Až budete mít namalovány dárky, nezapomeňte ke každému přikreslit úhlednou mašličku. Až budete vepisovat jména na jednotlivé ceduličky, už si ale začněte v hlavě sumírovat, co komu dát. Nejlépe je vybavit si, co kdo potřebuje nebo o čem často mluvívá. Případně, o čem jste si už párkrát v roce pomysleli: to by se mu líbilo. Máte? Výborně. Nemáte? To nic. Přimalujte stromečku svíčky. Vy šťastnější vypište do sloupce jména všech, které chcete obdarovat a připojte za ně pomlčky. Pak začněte doplňovat dárky. Vhodné je vybrat každému dva. Jeden velký, aby věděl, že vám na něm opravdu záleží, druhý malý, do počtu a pro radost. Hotovo? Jste vážně pašáci. A co vy s těma svíčkama – pořád nic? Přimalujte plamínky!

My ostatní se už mezitím můžeme obouvat. Vlastně pozor: ještě před startem si musíme určit trasu! Uvědomíme si, kde se dá co nejvíce námi zvolených dárků nakoupit na co nejmenším prostoru. Nic nás od nakupování neodradí víc než zběsilé lítání s taškama po 16ti kilometrech čtverečních. Tak tedy určíme centrum našeho zájmu, dále obchody, které vedou k němu a obchody, které vedou od něj. Optimální je vytýčit trať v podobě malého okruhu. A úplně nejlepší zařadit nejtěžší dárek na jeho konec! A tedˇ- můžeme vyrazit.

Zatímco skupina A plní na trase své úkoly a zanechává po sobě na jednotlivých stanovištích peněžité stopy, skupina B kreslí okénka v pozadí vyzdobeného pokoje. Všimli jste si, že okénka jsou podobná dárkům? Tak je koukejte pořádně odlišit!

Áčko postupuje úspěšně vpřed. Postsocialistickému kapitalismu vděčí za to, že téměř vše lze sehnat skutečně ještě i den před Vánoci a že dárková služba balí precizně a do více než jednoho druhu vánočního papíru.

Béčko maluje záclonky. Jedna kraječka, druhá kraječka... A pozor: Áčko se vrací – heuréka! Třiadvacátého v poledne je hotovo. A ani to nebolelo.

A béčko? Vymalovalo mezitím překrásný obrázek s vánoční tématikou. Než si vzpomene na něco kloudného, namaluje ještě několik dalších. No nejsou to vskutku originální dárky pro jeho blízké? Ano, teď už stačí jenom vyběhnout pro kapesníky, mejdla a niveu jako vždycky! Však jsem vám říkala, že to spolu zvládnem. A že nejlepší ze všeho je nakupovat třiadvacátého – odpoledne!

Spustit audio