Eva Kadlčáková: O vzplanutí

Láska je záludná, prazáludná věc. A má své velmi nespravedlivé aspekty. V lásce totiž téměř bez výjimky platí, že když je jeden po uši zamilovaný, tak s největší pravděpodobností ten druhý skoro vůbec není. Anebo ho aspoň na tom prvním neberou tolik takové ty oduševnělé věci, ale spíš se mu líbí jeho tělíčko, případně má jiné vilné či nemorální důvody. Je to tak, říkejte si, co chcete. Znám to, nikdy jsem to neměla jinak, buďto já, anebo on, žádné vyrovnané partie. A hlavně: vidím to všude kolem sebe.

Tak například jaký pohled mi naskytuje okno mého pokoje: vidím prosklenou chodbu nájemního domu, a i když vyloženě nešmíruju, znám nájemníky už poměrně dokonale. Vím, kdo kde bydlí, kolik má dětí a jestli rád pěstuje sport anebo kytičky. A tak mi nemohla ujít jedna velmi pozoruhodná událost: taková moc hezká paní ze sedmého patra vpravo nosila krabice do pátého vlevo, kde bydlí jeden ošuntělý kluk. A jeho slečna, taková nenápadná myška, zase tahala věci do sedmého vpravo. A muž té první, takový elegán, tak on, cizí člověk, jí pomáhal. Čekala jsem, co z toho vzejde, a ono se přihodilo to, že nakonec ta žena ze sedmého definitivně zalezla do pátého a naopak a už ty holky nevylezly a ti chlapi zůstali taky na svých místech a já jsem zírala ven a říkala jsem si: ty vole, voni si snad ty ženský prohodili! A víte co? Prohodili. Fakt. Zajímavá, po čertech zajímavá věc!

Později, po čase, jsem měla možnost vidět je zase všechny pohromadě. V krátkém intervalu po sobě mi defilovali před očima, když v nových kombinacích nastupovali do aut a odjížděli na víkend. A musím se vás znovu zeptat. Víte co? Oni se za těch pár měsíců změnili.

Zamilovaná žena ze sedmého, tedy teď z pátého, už vůbec nebyla tolik hezká. Myslím, že se do svého protějšku zahleděla až moc a nechává sebou vorat. Protože jejímu novému to jde až příliš k duhu. Slušelo mu to, prevítovi. Zato ta z pátýho, teď ze sedmýho, ta to vyhrála, ta jen kvete. Kde je dnes konec šedé myši. A její objev, ten dřívější elegán, ten je samá šedina. Není to paradox?!

Holt, protiklady se přitahují a život a láska už jsou takový. Teď jen čekám, kdy si ten z pátýho všimne, že jeho bejvalá je hezčí, a ona u něj zaznamená to samé. A až se do sebe, celkem zákonitě, znovu zamilují, ti původně ze sedmého se sejdou a řeknou si, vypadáš bídně, miláčku, pojď, půjdeme domů…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.