Eva Kadlčáková: Nomen omen IV.

Jména jsou naše poznávací znamení. Dokázali jsme si to ve fejetonech už několikrát. A dokazujeme si to v osobním životě den co den.

Tak zrovna tento týden měl jaksi dvojí svátek Jiří Marek. Známý spisovatel detektivek si kdysi zvolil pseudonym podle kalendáře. Čtyřiadvacátého dubna tam Josef Puchwein našel Jiřího a den na to i Marka. A bylo rozhodnuto. Duchovní otec rady Vacátka ale jako skutečný Jiří vůbec nevypadal. Jak by taky Pepan mohl. Pepové totiž bývají spíš obličeje plnějšího, vzhledu zemitějšího a postavy podsaditější, zrovna jako Josef Vaňásek, skutečná předloha páně Vacátkova.

Zato Jiří je jméno pro člověka drobnějšího. Skutečně. Většina Jiříků je menších a štíhlých, s vlasy, které mají tendenci brzy řídnout, a s tváří, jíž dominuje ostřejší nosík. Nikoli nos nebo zoban, výrazné rysy přenechávají Jirkové jiným. Oni jsou spíše nenápadní, s očkama jako korálky, rty úzkými a znaky připomínajícími ptáka. Nedokážu si vysvětlit, čím to je, ale této charakteristice odpovídají všichni Jirkové, které znám, jen s výjimkou Jirky Klokočky, který je chlap jako hora, ale i u něj se určité ptačí rysy rozpoznat dají. A pak Jiřího Paroubka, za kterého podobu ptáka převzala jeho žena Petra.

Pro muže se jménem Jiří je rovněž typická jejich povaha. Oč jsou fyzicky drobnější, o to je psychická stránka jejich osobnosti rozpjatější. Podezírám je, že jako druh pocházejí z Ruska. Velké širé rodné lány... tak něco takového se jim rozprostírá v duši. Jiříkové jsou i přes svou zdánlivou nenápadnost extrovertní, rádi baví společnost, mají široké srdce a sklony k patosu. V opilosti zpívají častušky, deklamují verše klasiků a vyznávají ženám lásku přede všemi a vkleče. Trvalé štěstí jim to ale nepřináší. Stejně jako ne trvalé uspokojení. Co Jirky v životě provází, je pomíjivost a marná snaha zachytit nepolapitelné. Však doktor Faust byl druhým jménem také Georg – Jiří.

To Markové jsou odlišní. Stojí nohama pevně na zemi, neexhibují, zato disponují schopnostmi druhé přirozeně zaujmout. Jsou kreativní, neotřelí, svůj talent nedávají na odiv z potřeby předvádět se, ale tvořit, a to i pro druhé. Ukazovat jim ne svoje, ale jejich možnosti, jejich odraz, jejich cestu. A bavit je. Humor Marků je inteligentní, být s nimi je radost. Jsou chytří a zábavní, většinou si na nic nehrají, a tak bývají milými společníky a blízkými přáteli. Nedělá jim problém pomáhat druhým. Nezkažené sebevědomí je staví vysoko nad sobeckost a úzkoprsost. Ty k nim nepatří. Co k nim ale obvykle náleží, to je velmi hezká tvář a sportovní postava. Ke sportu mají blízko a pohyb k nim patří od malička až do pozdního věku. Potkáme je na tenisových kurtech, golfových hřištích, na lyžařských svazích a na kole.

Markům vděčím za mnohé. Žádný z nich mě nikdy nezradil, každý mě uměl pohladit, minimálně po duši, a všichni mi byli vždy nablízku, když jsem jakoukoli blízkost potřebovala. Kdybych měla ještě jednoho syna, jmenoval by se Marek. Protože takového kluka bych si přála. Protože přece: NOMEN OMEN.

Spustit audio