Empírový most a osm barokních soch v Nerestcích zachrání oprava

9. červen 2014

Nerestce na Písecku usilují o opravu empírového mostu i osmi barokních soch, které na něm kdysi stály. Chtějí se společně s Jihočeským krajem na obnově mostu podílet. Je totiž jejich největší kulturní památkou.

Most je jediná možná přístupová komunikace pro Horní Nerestce. A to je další, velmi podstatný důvod, proč se musí most přes řeku Skalici opravit, tvrdí starosta Nerestců Vladimír Macoun.

„U jednoho pilíře je podemletý základ, to je asi největší kámen úrazu. Jsou tam kapsy ještě z tureckých válek, které byly určeny pro vyhození mostu do vzduchu v případě potřeby. Ty se zakonzervují. Zůstane jen jedna, do níž se uloží historické dokumenty,“ říká.

Statika mostu zřejmě narušená není. „Problém je v tom, že tam zatéká. Dřívější údržba byla prováděna neodborným způsobem. Uvidíme, až most rozebereme,“ poznamenává starosta.

Na barokních sochách, které pochází z dílny Jana Hammera, se také podepsala necitlivá ruka předešlého restaurátora. Zákonitě pak došlo k jejich poškození. Pře zkázou je zachránil Václav Vlček z Čimelic.

„Napouštěli to umělými pryskyřicemi. Ta vytvořila krustu, která v zimních měsících spadávala. Za zimu se také stalo, že i dvoucentimetrová vrstva rozpadajícího se pískovce spadla. Bylo nutné to odvézt a uložit do sucha, aby na to nemohly působit vlivy počasí,“ popisuje.

A tak se světci z pískovce dostali na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let do depozitáře v Čimelicích. Tam by ale neměli být na věky.

„Pokud se originály dají do pořádku, je potřeba jim vymyslet prostor. Nechci předbíhat, ale je to na dobré cestě. Sehnali jsme člověka, který je ochotný udělat kopie z pískovce. Ty bychom tady rádi umístili,“ dodává starosta Vladimír Macoun.

Jestliže obec společně s Jihočeským krajem, kterému most patří, najde dostatek peněz, s jeho opravou by se mělo začít do dvou let.

Spustit audio