Eliška Novotná: Vzdálený přístup

25. leden 2021

„Taky byste mohla ovládat plynový kotel mobilem“, prohodil poté, co to nové zařízení zprovoznil, servisní technik. Spíš to jen tak zamumlal, jako jakousi, v mém seniorském věku zcela hypotetickou, možnost. 

Stvrdila jsem to důrazným zakroucením hlavy a vydechla úlevou, že mám tu šílenou investici za sebou. Pár týdnů nato jsem řešila, jak při přepojování na DVTB2 udělat z naší ne zrovna nové televize tu chytrou a když se mi pak bez jakékoliv pomoci podařilo spárovat ji s mým mobilním telefonem, problesklo mi hlavou:

„Teď byste mi měl něco vykládat, vážený pane!“. Předcházela tomu informace od mladičkého syna mého kolegy, že televize sama nic neumí „to je jen ta obrazovka“, pravil a můj mnohaletý postoj k tomu kusu zařízení našeho bytu tím zásadně změnil – podstatná jsou všechna ta přídavná zařízení, s kabely i bez nich.

My teď potřebujeme k té obrazovce tři a jde jenom o to pamatovat si jejich následnost. Když ovšem ovládám z mobilu sledování své oblíbené aplikace v televizním přístroji, dálkové ovladače opravdu odložené daleko, jsem stále v úžasu.

A kdo že je tady ten chytrý?

Spustit audio