Eliška Novotná: Taška na kolečkách

24. srpen 2023

Ulehčit si nošení břemen se lidé snažili odedávna, ale až teď všude kolem nás hrkají kolečka různých vozítek s nákladem. 

Teď mám na mysli ty úžasné malé, pevné, barevné a často lesklé kufříky, které za sebou běžně tahají především (někdy mám dojem, že jenom) mladí lidé a nákupní tašky na kolečkách, evidentně určené seniorům.

No, a už jistě cítíte ten rozdíl jejich významu, ač jsou stejně funkční. Fakt, že za sebou taháme zářící růžový kufřík nebo naopak umolousanou černou tašku, signalizuje našemu okolí, kdo jsme. Světoběžníci na cestách, byť třeba jen ze studentské koleje domů a zase s čistým prádlem zpět, nebo zoufalci na cestách mezi nejbližším supermarketem a domovem s akčním slevovým letákem v kapse.

Rozhodnutí snížit se ke koupi nákupní tašky na kolečkách je zkrátka rozhodnutím životním – jo, milá zlatá, tak už jsem na tom takhle. Ta taška o mně říká víc, než bych chtěla.

Ale: je skvělá, ulehčuje nejen mým rukám, ale i mému životu a jsem s ní méně závislá na pomoci druhých. Jednu takovou jsme si pořídila – a není černá!

Spustit audio