Eliška Novotná: Růžek

6. srpen 2019

Je jedna jediná stále se opakující situace, ve které se vyjadřuji nespisovně a dost nahlas, ačkoliv jsem v kuchyni sama. To když se marně pokouším odchlípnout růžek obalu, pod kterým se skrývá sýr nebo šunka.

Připomenu vám ji. Potravina je uložena v hranatém plastovém výlisku, který je přelepen průhlednou fólií. Ta je v jednom rohu označena, někdy jen barevně a někdy dokonce šipkou s náznakem jejího odhrnutí.

A tak samozřejmě očekávám, že když ten růžek uchopím, potravina bude snadno dostupná. Ještě se mi nestalo, aby tomu tak nebylo u zahraničního produktu.

Zato u českých musím často obal proříznout nožem a fólii pak po kouskách odtrhávat, protože ji prostě výrobce přilepil kolem dokola a růžek drží jako…no, jako přilepený.

Je to takové klamání spotřebitele. Nevím, zda důvodem je technické selhání balicího stroje, nebo bezohlednost producenta v honbě za kvantitou, anebo prostě jen lidská hloupost. Nemohu přitom začít jednat tržně a výrobek, s jehož rozbalením mám špatnou zkušenost, přestat kupovat, protože ono to je jak kdy.

Někde ale dochází u výrobců k chybě, protože se s tím setkávám, jak už jsem řekla, pouze u českých produktů. Je to takové, jak se dřív říkávalo „navrch huj a vespod fuj“. Tváří se to jako snadno rozbalitelné, ale přitom je to fuška.

A tak při nakupování, pokud si vzpomenu, hledám takové balení, jehož otevření mě nenaštve. Utěšuji se tím, že jednání ostatních nakupujících působí na nezasvěceného pozorovatele jistě také dost bláznivě.   

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio